Cultuur & Uitgaan

RUG geeft flitscollege over Gronings Ontzet

Ter ere van het Groningens Ontzet opent de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op zaterdag 26 augustus van 11.00 tot 16.00 uur haar deuren. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het Academiegebouw én een flitscollege volgen over het Gronings Ontzet. Wat vieren we eigenlijk? Wie worden er herdacht? Wat gebeurde er eigenlijk tijdens het beleg van Groningen?


Leestijd: 1 minuut

Rampjaar

Het jaar 1672 staat in Nederland bekend als ‘het Rampjaar’. De toenmalige Republiek der Verenigde Nederlanden dreigde onder de voet gelopen te worden door Engeland, Frankrijk en de bisschoppen van Keulen en Münster. Bommen Berend uit Münster beet zijn tanden stuk op Groningen en trok zich op 28 augustus terug. Dit wordt in Groningen nog elk jaar gevierd.

De flitscolleges worden zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven. Naast een flitscollege over het Gronings Ontzet kunnen bezoekers ook een interactieve kaart bekijken van de belegering van Groningen, een podcast luisteren of een workshop volgen over microgeschiedenis. Ook worden er rondleidingen door het Academiegebouw georganiseerd. Die starten om 11.30 en 14.00 in de centrale hal van het Academiegebouw. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Op de website van de RUG is het hele programma te vinden.