Cultuur & Uitgaan

Schnitgerfestival 2021: In ‘Tango! Piazzolla’ zijn tango en orgel de perfecte combinatie

Op vrijdag 15 oktober is er in de Nieuwe Kerk in Groningen een voorstelling waaraan zowel de orgel- als de tangoliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Er wordt gedanst door een internationaal succesvol tangopaar en de muziek komt van de bandoneon en het Timpe-orgel.


Leestijd: 1 minuut

Schnitgerfestival 2021: In ‘Tango! Piazzolla’ zijn tango en orgel de perfecte combinatie
Schnitgerfestival 2021: In ‘Tango! Piazzolla’ zijn tango en orgel de perfecte combinatie

Wie in verleden het Schnitgerfestival al eens bezocht, weet dat het publiek vaak wordt verrast met bijzondere combinaties van muziekstijlen en instrumenten. In de voorstelling ‘Tango! Piazzolla’ is dit precies wat er gebeurt: organist Aart Bergwerff, die graag zoekt naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur, speelt samen met bandoneonist Santiago Cimadevilla een programma rond Astor Piazzolla.

De voorstelling is een eerbetoon aan deze Argentijnse componist, die dit jaar 100 jaar geleden werd geboren. Naast werken van Piazzolla zelf – waaronder óók het bekende Adios Nonino – klinken er tangocomposities van niet-Argentijnse componisten zoals Fredrik Sixten, Igor Stravinsky en zelfs een paar Nederlandse componisten.

Foto: het orgel in de Martinikerk

Beleving


De combinatie van orgel en bandoneon blijkt goed uit te pakken: de zangerige tonen van het Timpe-orgel passen uitstekend bij de zacht weemoedige muziek van de bandoneon. En als het danspaar Lorena & Jory (Europees kampioen in 2018) zich bij de musici voegt, is de beleving compleet en kan het publiek de zwoele Argentijnse nachten bijna voelen.

De voorstelling Tango! Piazzolla is een van de 13 evenementen van het Schnitgerfestival, een tweejaarlijks muziekfestival rond het Groninger orgel dat van 14 t/m 17 oktober plaatsvindt in de stad Groningen.

Voor tickets en info, ga naar www.schnitgerfestival.nl

Foto: Stile Antico verzorgt het slotconcert.