Cultuur & Uitgaan

Sluiting hangt als donderwolk boven horeca, theaters en musea

Het kabinet kondigt dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen aan. Daarbij bestaat er een grote kans dat de horeca zeker twee weken de deuren moet sluiten. De nieuwe maatregelen hangen ook als een donderwolk boven theaters en musea.


Leestijd: 1 minuut

Sluiting hangt als donderwolk boven horeca, theaters en musea
Sluiting hangt als donderwolk boven horeca, theaters en musea

Maandag leek het er eerst nog op dat het kabinet een vroege sluiting van de horeca overwoog. De zaken zouden dan om 18.00 uur de deuren moeten sluiten. Later op de avond lekte uit dat er nu wordt gehint op een totale sluiting van de horeca. De ervaring leert echter dat de besluiten tot kort voor de officiële bekendmaking nog kunnen worden aangepast. 

Theaters en bioscopen
Onzeker is nog wat voor nieuwe maatregelen er komen voor theaterzalen en bioscopen. Het zou kunnen dat er nog maar dertig man in een zaal mogen en dat zou voor sommige theaters kunnen leiden tot het sluiten van de deuren. 

Musea en Forum
De nieuwe maatregelen hangen ook als een donderwolk boven musea en het Forum. Tot dusver is nog maar weinig uitgelekt over de gevolgen van de nieuwe maatregelen voor hen. Het maximumaantal van dertig personen zou niet gaan gelden voor grote winkels. Mogelijk dat er dus ook een ontheffing komt voor andere instellingen. 

Virus maakt opmars
Het coronavirus is weer bezig met een flinke opmars. De aantallen nieuwe besmettingen blijven stijgen, ondanks de maatregelen die twee weken geleden zijn genomen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en IC-opnames zet door en daardoor komt de reguliere zorg in het gedrang. 

Dinsdag om 19.00 uur meer duidelijkheid
Het kabinet geeft dinsdagavond om 19.00 uur meer duidelijkheid over de nieuwe maatregelen. Premier Rutte en minister De Jonge geven dan een nieuwe persconferentie.