Cultuur & Uitgaan

Stadsschouwburg Groningen in de verkoop

B en W van Groningen willen de Stadsschouwburg verkopen. De vraagprijs bedraagt het afgeronde bedrag van 1 euro, op de kop af.


Leestijd: 2 minuten

Komende editie TakeRoot in binnenstad: vijftien acts op vijf podia
Komende editie TakeRoot in binnenstad: vijftien acts op vijf podia

Hoewel dit misschien als een grap overkomt, is het dat niet. Het gaat echter om een manier om een opknapbeurt gefinancierd te krijgen. Wanneer de gemeente de Stadsschouwburg verkoopt aan het Groninger Monumentenfonds, dan is het formeel beter mogelijk om subsidie te krijgen.

De gemeente wil dat de foyer en het theatercafé in de Stadsschouwburg namelijk een ingrijpende opknapbeurt krijgen. De grote foyer op de eerste verdieping moet een sfeervolle ruimte met de uitstraling van een ballroom worden. Het kleine theatercafé in de kelder van de entreehal is straks twee keer zo groot. En de foyer van het voormalige Kruithuis aan de achterzijde van de Stadsschouwburg wordt verbouwd tot artiestencafé.

Om al het benodigde geld voor deze verbouwing bijeen te krijgen willen B&W de Stadsschouwburg verkopen aan het Groninger Monumentenfonds, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het Groninger Monumentenfonds kan dan bij de provincie Groningen een monumentensubsidie aanvragen van 250.000 euro. De provincie mag als overheid de subsidie niet aan een andere overheid geven. Daarom kiest het college voor deze constructie. B&W mogen deze beslissing zelf nemen, maar geven de raad de mogelijkheid om eventuele wensen en bedenkingen uit te spreken.

Comfortabelere stoelen

De horeca in de Stadsschouwburg past niet meer bij de verwachtingen die bezoekers hiervan hebben. Daarom krijgt de grote foyer een lang buffet waar het publiek snel kan worden geholpen en wordt de ruimte voorzien van een parketvloer, theatrale gordijnen en spiegels. Ook komt er een artiestencafé om de bespelers van dit prachtige podium ook achter de schermen de ontvangst te bieden die ze verdienen. De theaterzaal krijgt nieuwe, comfortabelere stoelen en ook de vloerbedekking en stoffering worden vervangen.

Strikte voorwaarden

B&W stellen strikte voorwaarden aan de verkoop van de Stadsschouwburg aan het Groninger Monumentenfonds. Met het fonds spreekt de gemeente een exclusieve huurovereenkomst af die door het fonds niet kan opzeggen. Komt er toch geen subsidie van de provincie, dan draait de gemeente de verkoop terug. De gemeente bezit 33 procent van de aandelen in het Groninger Monumentenfonds. Mocht het fonds niet goed omgaan met de schouwburg, dan vordert de gemeente het gebouw terug.