Cultuur & Uitgaan

Stripmuseum Groningen komt met grote tentoonstelling over ‘Eric de Noorman’

Woensdag 24 september start de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Eric de Noorman’ in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. De tentoonstelling bestaat uit een uitgebreide collectie strips gemaakt door Hans Kresse. Ook is te zien welke voorbereidingen de tekenaar ondernam voordat hij ging schetsen. Dikke boeken, krantenknipsels, schema’s, kaarten en vellen vol aantekeningen zijn hiervan voorbeelden die voor het eerst te zien in een tentoonstelling. De tentoonstelling wordt geopend door groot stripliefhebber jonkheer drs. André Testa.


Leestijd: 1 minuut

De tentoonstelling ‘De vele gezichten van Eric de Noorman’ toont de ontwikkelingen van Kresse: van de prille probeersels met een Tarzan-verhaal tot zijn laatste onderneming om het epos van Dzjengis Khan in stripvorm te vertellen. Daartussen liggen vele succesvolle strips, waaronder de wereldberoemde strip Eric de Noorman.

Eric de Noorman
Eric de Noorman is de meest verkochte Nederlandse strip in het buitenland is. In tenminste zeventien landen verschenen de avonturen van Eric de Noorman. In Engeland heette hij Eric the Norseman, in Frankrijk Eric l’Homme en in Finland Olavi. In 1948, nu zestig jaar geleden, verschenen de eerste oblong boekjes in Nederland. Deze boekjes, herkenbaar aan hun liggende formaat met karakteristieke omslag, zijn nog steeds erg gewild bij verzamelaars. De reeks van Eric de Noorman begint in het legendarische Atlantis, dat vele duizenden jaren geleden zou hebben bestaan. Na een aantal sprookjesachtige avonturen komt hij terecht in het Romeinse Rijk, waarna hij terugkeert naar Noorwegen. Halverwege de serie gaat Kresse zich steeds beter documenteren en de tekeningen worden historisch betrouwbaarder. In totaal zijn er 67 verhalen van Eric de Noorman uitgebracht.
________________________________________________________________________________