Cultuur & Uitgaan

Studenten brengen “verboden” toneelstuk van Beckett "Waiting for Godot" toch in Groningen

Studenten van het Engelstalige studentengezelschap GUTS brengen het stuk “Waiting for Godot” toch op de planken in Groningen. Alleen niet bij het universitaire culturele centrum Usva, dat uitvoering van het stuk in haar theater verbood, maar op andere locaties in de stad.


Leestijd: 1 minuut

Meer weten over de Groninger taal? Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseert een Grunneger Oavend
Meer weten over de Groninger taal? Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseert een Grunneger Oavend

De directie van GUTS bevestigde vanmorgen het bericht dat het gaat om Theaterboot De Verwondering en het Der Aa Theater. Ook het Badhuistheater in Amsterdam heeft de groep GUTS uitgenodigd “Waiting for Godot” op te komen voeren. De uitvoeringen in Groningen zijn in april.

De Usva had onlangs laten weten dat het voor haar niet mogelijk is om toestemming te geven omdat Beckett had bepaald dat de mannenrollen alleen door mannen zouden moeten worden gespeeld. De theatergroep had tijdens audities voor de rollen alleen mannen uitgenodigd, maar volgens Usva is dat in strijd met het “inclusiviteitsbeleid” volgens welke mensen van alle sexen moeten kunnen solliciteren naar de rollen.

Het productieteam van de Theatergroep heeft inmiddels zelf een verklaring uitgegeven op Instagram. Volgens de verklaring is ook GUTS grote voorstander van inclusiviteit, maar vonden ze het toch beter om het stuk wél uit te brengen.

“Wij zijn maar een klein theatergezelschap en hebben niet de middelen om een juridische strijd aan te gaan en daarom hielden we ons aan de voorwaarden van Beckett waarin staat dat de mannenrollen alleen door mannen mogen worden gespeeld. Dit was geen prettige beslissing om te nemen, maar we vonden, en vinden, dat het ook niet goed zou zijn wanneer we iedereen wel formeel audities zouden laten doen, om vervolgens toch alleen mannen te kiezen. Dat zou oneerlijk en onoprecht zijn”, aldus de strekking van de verklaring.

Volgens de verklaring is de verhouding met het Usvabestuur nog steeds zo goed en sterk en dat ze op een vriendelijke manier willen blijven samenwerken, ook al heeft het productieteam er nu voor gekozen om het stuk elders wel volgends de voorwaarden van Beckett uit te voeren.