Cultuur & Uitgaan

Swingin’ Groningen (11-13 juni) gaat dit jaar niet door; focus op 2021

De organisatie van Swingin’ Groningen heeft besloten om de editie voor dit jaar te schrappen als gevolg van de coronacrisis. Het crossover jazzfestival wordt verplaatst naar 2021. De organisatie spreekt van een moeilijk besluit. “We hebben tot het laatste moment gewacht op berichtgeving vanuit de overheid.”


Leestijd: 2 minuten

Swingin’ Groningen (11-13 juni) gaat dit jaar niet door; focus op 2021
Swingin’ Groningen (11-13 juni) gaat dit jaar niet door; focus op 2021

Ondanks dat Swingin’ Groningen buiten de regeling van 1 juni valt heeft het bestuur van Swingin’ Groningen haar verantwoordelijkheid genomen en mede op basis van de berichtgeving uit de laatste persconferentie om het jaarlijks terugkerende cross-over jazzfestival niet te organiseren. “Het is onmogelijk om in de setting van Swingin’ Groningen al dansend in de zon, een biertje of wijntje drinkend met vrienden, kennissen of collega’s te genieten van de muziek met in het achterhoofd de 1,5 meter afstand”, zo schrijven ze.  

Er is nog gekeken of het evenement verplaatst kon worden naar september of oktober, maar de organisatie ziet teveel onzekerheden. Ze hebben te maken met internationale artiesten, waarvan het helemaal niet zeker is dat ze dan naar Groningen kunnen komen. Ook ziet de organisatie nog weinig heil in het verplaatsen van het festival naar binnenlocaties. “Hoe houden we dan 1,5 meter afstand?”

De muzikanten, sponsoren, partners en alle andere betrokkenen zijn op de hoogte gebracht van het nieuws. Ze reageerden teleurgesteld, maar hadden ook begrip voor de situatie. “Het is zonde, want er stond weer een mooi programma klaar”, zo schrijft de organisatie. “Een programma zoals de bezoeker dat van de organisatie gewend is. Met artiesten uit binnen- en buitenland verspreid over meerdere buitenpodia op de vrijdag- en zaterdagavond midden in het centrum van Groningen. Met ook dit jaar weer diverse muziekstromen en cross-overs als funk, soul, groove en andere muziekstromen die allemaal zijn ontstaan vanuit de jazz. Met daarnaast een talentstage, The Northern European Jazz Talent Contest, The Local Pre Round en het project StadsKabaal. Zodat we Jazz in the City weer tot leven kunnen brengen.”

Op naar 2021 – overleg met partners, sponsoren en betrokkenen
Swingin’ Groningen werkt in overleg met de Gemeente, provincie en haar partners en sponsoren toe naar een succesvolle 26eeditie in 2021. De programmacommissie benadert de geplande acts voor 2020 voor 2021. De organisatie is nog altijd op zoek naar suggesties. 

De organisatie van Swingin’ Groningen doet nog wel een oproep. “Veel sponsoren en partners van Swingin’ Groningen zijn horeca gerelateerd. Het gaat om News Café, Goudkantoor, The Blokes, Twister, Café De Brouwerij, Het Concerthuis, Grand Café Time Out, Gusto Wine & Bar, Buckshot Café, Grand Café Groningen, Café Soestdijk, De Negende Cirkel en Eetcafé De Stadtlander. Help ze waar mogelijk! Ga er heen zodra het weer kan en koop alvast de vouchers die voor de horeca zijn aangemaakt! Zodat ze “heelhuids” uit de Coronacrisis komen en samen met de organisatie weer de podia in de stad kunnen realiseren.”