De Folkingestraat was tot in de Tweede Wereldoorlog de hoofdstraat van de Groningse joodse wijk, met zijn vele joodse winkeliers en handelaren. Onlangs zijn voor twee gebouwen in de Folkingestraat door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig Stolpersteine (Struikelstenen) gelegd. Ze verwijzen naar de joodse bewoners van de betreffende huizen die in WOII in de concentratiekampen om het leven kwamen.
Een van de Stolpersteine is voor Nederland uniek. Deze heeft het formaat van een drempel van een meter lang en herinnert aan de weggevoerde Gronings-Joodse familie Van Gelder. De Struikeldrempel bevat meer tekst dan een gewone Struikelsteen. Tijdens de wandeling zal hierover uitleg worden gegeven.
Originele ruimten Jeugdsynagoge
Vervolgens worden de deelnemers meegenomen naar de voormalige 'Jeugdsjoel' aan de Folkingedwarsstraat. Voor het eerst worden in het gebouw twee ruimten getoond die zich in de originele staat bevinden van het bouwjaar 1940, met onder meer een schoolbord en een loket met een davidster. Synagoge Groningen hoopt dat deze ruimten als zodanig behouden kunnen blijven. Ook de voormalige gebedsruimte, thans gymzaal, wordt bezocht.
Ranja en kosjere hapjes
In de synagoge aan de Folkingestraat worden kosjere wijn, de van oudsher Gronings-Joodse Ranja en koffie en thee geschonken, vergezeld door kosjere hapjes. Ook wordt een film vertoond over de ontdekking van het mikwe, twee jaar geleden.
Deelname en entree kosten Tweede Kerstdag 5 euro. Meer informatie is te vinden op de website van de synagoge.