Cultuur & Uitgaan

Technofestival Paradigm wint Groninger Cultuurprijs

 
Het Technofestival Paradigm, dat jaarlijks gehouden wordt op het Suikerunieterrein, heeft de Groninger cultuurprijs gewonnen. Ook de stad-Groningse spoken word artiest Cissy Joan en theaterproducent Jesse Palsgraaf werden winnaar van een Groninger Cultuurprijs 2023.


Leestijd: 1 minuut

Festivals Hullabaloo en Paradigm afgelast na nieuwe maatregelen
Festivals Hullabaloo en Paradigm afgelast na nieuwe maatregelen

De prijzen werden in de voormalige Suikerfabriek uitgereikt door René Paas (voorzitter Cultuurfonds afdeling Groningen) en Tjeerd van Dekken (gedeputeerde Kunst en Cultuur).

Jesse Palsgraaf won de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst, Cissy Joan de Groninger Talentprijs en Paradigm de Groninger Cultuurprijs. De prijswinnaars krijgen een geldbedrag van € 5.000. 

Groninger Cultuurprijs

Het house- en techno-evenement Paradigm krijgt de Groninger Cultuurprijs voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling en zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur. Paradigm verdient de Cultuurprijs volgens de jury vanwege de internationale uitstraling en omdat het festival lokaal talent stimuleert en promoot en daarmee geldt als een creatieve broedplaats.

Het wordt gezien als een van de meest veelzijdige en vernieuwende elektronische muziekfestivals van Nederland. Paradigm is een voorbeeld voor andere festivals als het gaat om duurzaamheid, oordeelt de jury. Ook Joram Krol en Izaline Calister waren genomineerd.

Groninger Talentprijs

Spoken wordartiest Cissy Joan werd de winnaar van de Groninger Talentprijs vanwege haar “sterk verbindende rol binnen de culturele wereld”. Spoken word is een vorm van poëzie waarbij de nadruk ligt op klank, ritme en boodschap.

De jonge Groningse geeft spoken word een podium en gezicht. Cissy Joan is voor de jury iemand die Urban Arts aan de klassieke kunstwereld verbindt. Ze speelt een grote rol in een meer inclusief cultuurklimaat, bijvoorbeeld door haar werk voor Bitterzoet Erfgoed in het herdenkingsjaar over het slavernijverleden. Naast Cissy Joan waren Coco Coquelicot en Wabi Sabi Theater genomineerd. 

Jury

De jury bestond dit jaar uit Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Mohamed Yusuf Boss, Renée Luth en Peter Weening. De jury beoordeelde alle 179 aanmeldingen, stelde per categorie een top-drie samen en koos de uiteindelijke winnaars.