Cultuur & Uitgaan

Tentoonstelling over Matthijs Röling, een van de bekendste schilders uit Groningen

Hij is een van de bekendste en meest invloedrijke schilders van Groningen: Matthijs Röling, die volgend jaar tachtig jaar wordt. In een tijd dat iedereen abstract schilderde, bleef hij gewoon in de traditie van de figuratieve schilderkunst werken. In Museum Wierdenland in Ezinge gaat 17 december een tentoonstelling van start, gewijd aan zijn werk.


Leestijd: 1 minuut

Tentoonstelling over Matthijs Röling, een van de bekendste schilders uit Groningen
Tentoonstelling over Matthijs Röling, een van de bekendste schilders uit Groningen

Tijdens de expositie “Kom binnen kijken bij Matthijs Röling” zijn schilderijen en muurschilderingen te zien die hij maakte in zijn eigen huis.

Röling neemt een prominente plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. In een tijd dat velen abstract gingen werken, bleef hij juist bewust op het figuratieve pad. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, waarbij hij zich liet inspireren door de Italiaanse Renaissance. Niet voor niets wordt Röling ook wel 'de jongste van de oude meesters' genoemd.

Al meer dan vijftig jaar woont Röling op een steenworp afstand van Museum Wierdenland. Hij viert zijn tachtigste verjaardag daarom met een tentoonstelling die samen met hem en zijn familie tot stand is gekomen. Het thema is 'binnen', met schilderijen van onder meer interieurs, stillevens en portretten die een persoonlijk kijkje bij iemand binnen geven.

Kunstenaar Mischa Keijser (1974) fotografeerde het interieur van de monumentale boerderij in Ezinge, waar Röling sinds 1972 woont. Een selectie van deze foto's is te zien in Museum Wierdenland.

Door zijn hele huis heeft Röling muurschilderingen gemaakt. Hoogtepunten zijn voor hem de schilderingen in zijn atelier, keuken en serre. Het is onzeker wat er in de toekomst met het huis gaat gebeuren.

In Museum Belvédère in Heerenveen is het 'Buiten kijken bij Matthijs Röling' en zijn er verscheidene tuinschilderijen van Röling te zien.

Zelfportrtet
Zelfportrtet