Cultuur & Uitgaan

The Rolling Stones in de herkansing in Groninger Museum

Heb je in 2020 de expositie van de Rolling Stones in het Groninger Museum gemist? Vanaf 30 juni krijg je een herkansing, want vanaf dan is ‘Unzipped’ bijna een half jaar lang in het museum te zien. Ook onder andere De Vaandeldrager, Joram krol en uiteraard Versace staan op het programma voor volgend jaar.


Leestijd: 3 minuten

The Rolling Stones – Unzipped

30 juni 2023 t/m januari 2024

Vanwege de pandemie, en de bijbehorende maatregelen, was Unzipped twee jaar geleden slechts vier weken te zien. Voor bezoekers die de tentoonstelling toen gemist hadden, is er vanaf 30 juni volgend jaar tot en met januari 2024 een herkansing. De internationale expositie biedt een kijkje achter de schermen van de indrukwekkende carrière van de Stones. Aan de hand van originele objecten uit het persoonlijk archief worden instrumenten, stage designs en albumcovers getoond. Maar ook iconische kostuums, persoonlijke dagboeken, zeldzame audiofragmenten en videomaterialen zijn te zien in de tentoonstelling.

‘The Art of Hipgnosis’

19 januari t/m 7 mei 2023

Sowieso belooft 2023 voor het Groninger Museum een muzikaal jaar te worden. Het jaar gaat van start met de expositie ‘The Art of Hipgnosis’, de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische albumcovers van beroemde internationale artiesten als Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc. Deze covers zijn voor veel mensen bekend – zoals het regenboogprisma op de LP The Dark Side of the Moon van Pink Floyd – maar de ontwerpers niet. Ontdek in het Groninger Museum hoe Hipgnosis deze iconische albumcovers maakte. De tentoonstelling zal voor velen, vooral voor muziekliefhebbers, een feest van herkenning zijn.

Joram Krol

7 oktober 2023 t/m 3 maart 2024

Joram Krol is bekend van zijn indringende portretten van mensen. In samenwerking met het Groninger Museum legt hij voor deze tentoonstelling zeer diverse en uiteenlopende Groningers vast om daarmee zijn beeld van Groningen weer te geven. Zijn foto’s zijn vanaf het najaar van 2023 te zien in het museum.

Nu te zien

Gianni Versace Retrospective

T/m 7 mei 2023


Deze kleurrijke en gewaagde tentoonstelling neemt je mee in de wereld van Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit. Bewonder de extravagante kleding en de uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu.

Bernadet ten Hove

T/m 5 maart 2023

In een wereld waar alles steeds efficiënter en sneller gaat, laat de Groninger kunstenares Bernadet ten Hove de schoonheid zien van haar uitvoerige en nauwkeurige werkproces. Het werk nodigt uit om een stapje dichter bij te zetten om alle fijne details te bestuderen, om vervolgens een stap terug te doen om het geheel te overzien. En stel jezelf de vraag: ´waar kijk ik nou eigenlijk naar?´.

Nymphenburg x Groninger Museum – Porselein. Kunst. Design.

T/m 15 oktober 2023


Kunst, design en ambacht: sinds het midden van de 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein, puur van vorm en met de hand vervaardigd. Samen met kenner en Nymphenburg-verzamelaar John Veldkamp, bekend van Pronkjewails, presenteert het Groninger Museum de schitterende creaties van Nymphenburg in dialoog met de collectie van het museum.

Kleur!

T/m 8 januari 2023

Wat doet kleur met je? Hoe gebruiken we kleur? Kleuren geven betekenis aan ons leven, ze roepen emoties op of dragen juist een grote symbolische kracht in zich. Zo zien we rood als kleur van lust en passie in de uitdagende fotoserie van Cornelie Tollens, maar ook als kleur van een onderdrukkend politiek regime van de Chinese kunstenaar Chi Peng. Het resultaat is een speelse selectie met topwerken uit de eigen collectie met onder andere Inez van Lamsweerde, Jeff Koons en kunstenaars van De Ploeg.

Naast deze tentoonstellingen zijn ook de vaste collectie met werk van De Ploeg en de Grand Stairwell Installation van Dale Chihuly te zien in het museum.