Cultuur & Uitgaan

Theater, muziek en verdronken dorpen: randprogramma muziektheater De Grote Vloed bekend

Het randprogramma bij muziektheatervoorstelling De Grote Vloed van Zomerbühne in Oosterwijtwerd is bekend. Het randprogramma bestaat onder andere uit een podcast, lezingen en verschillende wandelingen en excursies. Bezoekers leren zo meer over verdronken dorpen en over de geschiedenis en toekomst van waterbeheer in Groningen.


Leestijd: 2 minuten


De Grote Vloed speelt zich af in 1509. Het verhaal gaat over Aisa, een zeventienjarig meisje. Ze woont in het gebied waar nu de Dollard ligt, waar zich destijds ongeveer twintig dorpen bevinden. Aisa wordt geplaagd door visioenen over een verwoestende vloedgolf. Ze wil die visioenen in de openbaarheid brengen en de mensen bewegen om in actie te komen.

Het is de eerste keer dat Zummerbühne een randprogramma ontwikkelt rondom de voorstelling. “De historie rondom de verdronken dorpen zie je nog steeds in het landschap. Daarom vinden wij het waardevol om activiteiten te organiseren waarbij bezoekers dit met eigen ogen kunnen zien”, vertelt artistiek leider Reinout Douma.

Wandelingen en excursies

Langs de Dollard zijn nog altijd sporen van stormvloeden en overstromingen. Gidsen van Het Groninger Landschap nemen bezoekers mee naar de Polder Breebaart. Hier vertellen zij over de geschiedenis van de Dollard en over de verdronken dorpen. Ook kunnen bezoekers, onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer, op pad in het Bos op Houwingaham: een bos boven op een verdronken dorp. Of bezoekers kunnen mee op een van de Verdronken Dorpen-ommetjes onder leiding van gidsen van Stichting 5 Oldambtster Dorpen. Zij nemen de bezoekers onder meer mee naar het meest oostelijke puntje van Nederland, het natuurgebied rond de Tjamme en Ganzedijk en Hongerige Wolf.

Lezingenprogramma

Het lezingenprogramma bestaat uit een lezing van onder andere Hendrik van der Ham over zijn boek Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied. Daarnaast is er een lezing van socioloog Otto Knottnerus over onder meer dijkdoorbraken, rijke grootgrondbezitters en arme landarbeiders. Ook is er een lezing van Arjan Conijn, die als postdoc onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen betrokken is bij het project Living Dikes. In dit project onderzoekt hij hoe we de kennis van historische landschappen in kunnen zetten voor toekomstige hoogwaterbescherming. Tot slot trekt schrijfster Barbara van der Dussen langs de bibliotheken van Eemsdelta om stukken uit haar nieuwe jeugdboek De zeven zijlen van Reide voor te lezen. Voor jong & oud.

Podcast

Veel streken, dorpen en plaatsen kennen verhalen. Verhalen die vaak van generatie op generatie worden overgedragen. Deze podcast gaat over zo’n verhaal. Podcastmaker Kim van den Bergh ging op pad naar de dijk en sprak daar met historicus Otto Knottnerus, filosoof Tjesse Riemersma en enkele voorbijgangers. Meer informatie staat op http://www.zummerbuhne.nl/podcast.