Cultuur & Uitgaan

“Thuis in Groningen”: cultureel feest binnen Noorderzon

Veel mensen voelen zich thuis in Groningen. Sinds de uitbraak van het coronavirus lijkt het begrip ‘thuis’ opeens belangrijker dan ooit. Maar waarom voelen we ons eigenlijk zo thuis in Groningen? Deze vraag staat centraal tijdens een bijzonder evenement in het kader van het NoorderZomerProgramma van Noorderzon. Dan is er op 21, 22 en 23 augustus een cultureel feest met als thema ‘Thuis in Groningen’.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Niels Knelis Meijer
Foto | Niels Knelis Meijer

‘De Verhalen van Groningen’ organiseert dan een cultureel feest met als thema Thuis in Groningen. Want wat betekent dat nou eigenlijk, ‘thuis’? En wat maakt ons tot Groninger?

De Verhalen van Groningen heeft een breed scala aan Groninger artiesten uit alle windstreken gevraagd om met dit thema aan de slag te gaan. Thuis in Groningen is een corona-proof programma vol theater, dans, poëzie, muziek en nog veel meer.

Sinds de uitbraak van het coronavirus lijkt het begrip ‘thuis’ opeens belangrijker dan ooit. Maar wat betekent dat nou precies – ‘thuis’? Waarom voelen we ons ergens thuis? Heeft dat met een plek te maken, met het landschap en de geschiedenis, of gaat het om de mensen om je heen? En nu nog  specifieker: waarom voelen we ons thuis in Groningen?

De Verhalen van Groningen gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen. De organisatie wil de komende tijd iedereen die zich identificeert als ‘Groninger’ de kans geven zijn of haar eigen verhaal te vertellen – op allerlei manieren. ‘Samen willen we meer te weten komen over het ‘Gronings-zijn’ en over de reikwijdte van het begrip ‘Groninger’’, aldus de organisatie. De komende tijd staan Groningers met een migratie-achtergrond centraal.

In 2020 is er specifiek aandacht voor Groningers met een Indische achtergrond. Dit sluit aan bij de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid, waar ook de oorlog in voormalig Nederlands-Indië en het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid onderdeel van uitmaken.

Het programma vindt plaats op vrijdag 21 augustus en zaterdag 22 augustus van 17:00u-18:00u en van 20:00u-21:30 en op zondag 23 augustus van 15:30-16:30u en van 16:30-18:00u in De Loods (Neutronstraat 3, Groningen). Kosten van het middagprogramma bedragen €3,50 en van het avondprogramma: €5,00. Je bent van harte uitgenodigd om rond 18:00u mee te eten.

Het volledige programma met alle artiesten én meer informatie over de kaartverkoop vind je hier. 

Foto boven: Knelis (Noorderzon, Visit Groningen)