Cultuur & Uitgaan

Tienduizend mondkapjes bezorgd bij het Martini ziekenhuis in Groningen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft donderdagmiddag 10.000 gecertificeerde mondkapjes gekregen.


Leestijd: 1 minuut

Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot
Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot

Personeel en medewerkers van het Martini ziekenhuis zagen hem donderdag 23  april al van verre aankomen, de enorme vrachtauto van de stichting Doneer een Mondkapje. Zelden werd een vrachtauto zo enthousiast ontvangen door een ziekenhuis. De vrachtwagen kwam dan ook met een bijzondere lading: 10.000 gecertificeerde mondkapjes, gedoneerd via de actie www.doneereenmondkapje.nl

Het Martini ziekenhuis is niet het enige hospitaal waar de Doneer een Mondkapje-vrachtauto halt zal houden. De inzamelingsactie heeft inmiddels ruim 650.000 euro aan donaties ontvangen. Dit bedrag is goed voor de inkoop van ongeveer 500.000 mondkapjes, die momenteel door heel Nederland worden bezorgd.

Mondkapjes zijn zeer hard nodig in de zorg en de ziekenhuizen. Het coronavirus vraagt optimale hygiëne voor medewerkers en patiënten van de ziekhuizen. Per dag worden er bij topdrukte dan ook vele honderden verbruikt. Toch zijn gecertificeerde mondkapjes van hoge kwaliteit moeilijk te krijgen.

Een groep ondernemers uit de omgeving van Hoorn besloot enkele weken geleden actie te ondernemen. Producenten van mondkapjes uit het netwerk in China werden benaderd en de inzamelingsactie kreeg via www.doneereenmondkapje.nl vorm. Alle betrokken ondernemers spannen zich zonder betaling en zonder winstoogmerk in om de actie tot een succes te maken. Ook grotere ondernemingen als Action en Deen Supermarkten sloten zich aan. Diverse artiesten en influencers deelden de boodschap met hun talrijke volgers en al snel stond de teller op 100.000 euro. Binnen een week werd de eerste serie van 100.000 gecertificeerde mondkapjes dankbaar in ontvangst genomen.

Doneer een Mondkapje heeft medio april voldoende geld opgehaald om een half miljoen mondkapjes te bestellen. Dat lijkt veel, aldus de stichting, maar het publiek wordt nog steeds opgeroepen om te doneren. De coronacrisis is nog lang niet voorbij en de behoefte aan mondkapjes blijft onverminderd groot. Doneren kan via www.doneereenmondkapje.nl