Cultuur & Uitgaan

Amerikaanse producenten naar Noorderzon: 18 t/m 28 augustus


Leestijd: 2 minuten

Noorderzon is al enkele jaren een informeel platform voor het presenteren van nieuw werk uit het internationale performing arts circuit. Jaarlijks komt een snel groeiend aantal programmeurs en professionals van overal ter wereld daarvoor naar Groningen. De informele en ontspannen sfeer van het festivalfeest dat Noorderzon is, levert daarvoor de ideale setting.

Mark Russell
De coördinatie vanuit Amerika van de miniconferentie is in handen van Director’s Circle- lid, Mark Russell (New York) en Public Theatre. Russell was onder meer directeur van het toonaangevende arts centre PS122 in New York, van het Time Based Art Festival in Portland en is al jaren directeur en artistiek leider van het beroemde Under the Radar Festival in New York. Hij initieerde in 2009 voor het eerst een samenkomst in Boston, in 2010 gevolgd door Dublin tijdens het Ulster Bank Theatre Festival. Russell was in 2010 een aantal dagen te gast in Groningen. Hier maakte hij kennis met Noorderzon en met de manier waarop het festival een internationaal multidisciplinair festival combineert met een zomerfeest in een idyllisch plantsoen.

Deelnemers
De deelnemers aan de Director’s Circle vormen een brede doorsnede van de smaakmakers van het Amerikaanse onafhankelijke theater en een aantal Europese festivaldirecteuren. Er komen vertegenwoordigers van toonaangevende theaters als Wexner Centre (Columbus, Ohio), Public Theatre (New York), Walker Arts Centre (Minneapolis) en St. Ann’s Warehouse (Brooklyn) naar Groningen. Mark Yeoman (artistiek directeur) is vanuit Noorderzon eveneens onderdeel van deze conferentie.

Programma openingsweekend
De Director’s Circle valt in tijdens het openingsweekend van Noorderzon met zijn neus in de boter: de wereldpremière van 69° S., de nieuwste voorstelling van Phantom Limb Company (New York) – tevens een co-productie van Noorderzon/Grand Theatre Groningen en NNT… – staat op het programma, evenals de nieuwe voorstelling van het Berlijnse Gob Squad (ook in 2005 en 2007 was Gob Squad te zien op Noorderzon) getiteld: Before Your Very Eyes, die wij eveneens co – produceren met het Grand Theatre.

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de zeldzame combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld… én een groots zomerfeest in een plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld. De 21e editie van het festival vindt plaats van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2011 in het Noorderplantsoen en DownTown Groningen.