Cultuur & Uitgaan

Twee voorstellingen van NNT genomineerd voor prijs

Twee voorstellingen van het Noord Nederlands Toneel maken kans op een prijs van de Nederlandse Toneeljury voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen. Het gaat om de voorstellingen De Poolse Bruid en Dear Winnie.


Leestijd: 2 minuten

Twee voorstellingen van NNT genomineerd voor prijs
Twee voorstellingen van NNT genomineerd voor prijs

Dear Winnie – Noord Nederlands Toneel + KVS Brussel
De voorstelling Dear Winnie gaat niet alleen over Winnie Madikizela-Mandela die, ondanks vernedering, misbruik, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, vertelt over het leven van strijdbare, zwarte vrouwen in onze tijd. Vanuit het perspectief van de (zwarte) vrouw zelf, een perspectief dat weinig gehoord wordt. 

“In een energieke mix van theater en dans zetten de performers elk hun eigen narratief neer en doen daar geen enkele concessie in. Dear Winnie, is een voorstelling die geen vragen inlost, maar woede ventileert en vuur aanwakkert. De performance is vervreemdend, ongemakkelijk, overweldigend en van groot belang.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

De Poolse Bruid – Noord Nederlands Toneel + Tg ECHO
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film. 

“Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar ook in de toneelbewerking van Jibbe Willems. De Poolse Bruid is een aangrijpend portret van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

Speciale editie De Poolse Bruid
De Poolse Bruid speelt vr 14 en za 15 + di 18 t/m za 22 + di 25 t/m za 29 augustus om 20.30 uur een speciale editie in de kleine zaal van De Oosterpoort. In juni 2021 speelt De Poolse Bruid opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam. Meer info: nnt.nl/poolsebruid.

Dear Winnie, te zien op TF Nederland + Vlaanderen
Dear Winnie, is dubbel in de prijzen gevallen: zowel door de Nederlandse als Vlaamse jury selecteerden de voorstelling als één van de beste van het seizoen. In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) speelt Dear Winnie, op 10 en 11 september. De ticketverkoop start op 6 augustus. In de Stadsschouwburg Amsterdam is Dear Winnie, op 7 september nog één keer te zien. Meer info: nnt.nl/winnie.

Noord Nederlands Toneel
Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Naast een landelijke functie met reizende voorstellingen langs theaters in het land heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen.