Cultuur & Uitgaan

Uitreiking Stripschapprijs en Storyworld Publieksprijs

Zaterdag 9 juli wordt in Forum Groningen de jaarlijkse Stripschapprijs uitgereikt aan Aimée de Jongh. De Stripschapprijs is de meest prestigieuze oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. Naast de Stripschapprijs wordt ook voor de eerste keer de Storyworld Publieksprijs uitgereikt.


Leestijd: 1 minuut

Uitreiking Stripschapprijs en Storyworld Publieksprijs
Uitreiking Stripschapprijs en Storyworld Publieksprijs

Het Stripschap en de Stripschapprijs
De vereniging Het Stripschap werd opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt. voor het beeldverhaal. De Stripschapprijs is dit jaar voor Aimée de Jongh. Vorig jaar ging de prijs naar Gerben Valkema. 

Voor de eerste keer: de Storyworld Publieksprijs
Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de Storyworld Publieksprijs uitgereikt. De genomineerdenlijst voor deze prijs bestaat uit de tien auteurs die in 2021 het meest werden uitgeleend in de bibliotheek van het Forum. Het gaat om schrijvers uit het Nederlandse taalgebied, vandaar dat je hier ook de Belgische auteur Ben Gijsemans tegenkomt met zijn opvallende graphic novel Aaron. Andere genomineerde zijn o.a. Milan Hulsing met zijn boek Spaans rood en Erik de Graaf met Littekens. De volledige lijst met genomineerden is te vinden op Platform F. Op deze pagina kan ook, nog tot en met 3 juli, gestemd worden op de genomineerden.

Op 9 juli worden naast de twee genoemde prijzen nog meer prijzen uitgereikt. Een daarvan is de P. Hans Frankfurtherprijs, de jaarprijs voor bijzondere verdiensten. Deze gaat naar inkleurster Marloes Dekkers die met haar werk een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse striplandschap. De prijs is genoemd naar de in 1996 overleden oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther.

Storyworld presenteert: Uitreiking Stripschapprijs en Storyworld Publieksprijs
Zaterdag 9 juli, 14.00-16.00 uur
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Gratis tickets en info via storyworld.nl/uitreiking-stripschapprijs


Foto: Forum