Cultuur & Uitgaan

Unieke Disney-expositie in Forum Groningen

In Forum Groningen is vanaf zaterdag 22 april de expositie ‘Disney – Telling Timeless Stories’ te zien. Niet eerder kreeg het publiek in Nederland de kans op een exclusief kijkje achter de schermen bij de Walt Disney Animation Studios. De expositie toont onder andere originele tekeningen, eerste schetsen en storyboards en laat daarmee ook zien hoe geliefde Disneyfiguren als Mickey Mouse, Assepoester, Pinokkio, Anna en Elsa tot leven komen. Tickets voor deze familietentoonstelling zijn te verkrijgen via forum.nl.

Veel klassieke Disney-animatiefilms zijn gebaseerd op oude volksverhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Denk bijvoorbeeld aan Assepoester (1950) en Doornroosje (1959) en andere sprookjes van beroemde verhalenvertellers als de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, die iedereen als kind heeft leren kennen. In de expositie in Forum Groningen ontdek je de oorsprong van deze sprookjes, fabels, mythen en middeleeuwse legendes en zie je hoe deze verhalen met een vleugje magie, humor, liefde en een flinke dosis avontuur in de Walt Disney Animation Studios opnieuw tot leven worden gewekt en jong en oud weten te inspireren.


Leestijd: 2 minuten

Unieke Disney-expositie in Forum Groningen
Unieke Disney-expositie in Forum Groningen

Achter de schermen bij Disney Animation

Storyboards, concept- en animatietekeningen, achtergronden en video’s laten zien hoe geliefde Disneyfiguren als Mickey Mouse, Assepoester, Pinokkio, Anna en Elsa − van de eerste schetsen op de tekentafel tot op het witte doek − tot leven komen. In de tentoonstelling is origineel tekenwerk te bewonderen uit de Disney Archives van bekende animatieklassiekers als Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), Brave Little Tailor (1938), Assepoester (1950), Doornroosje (1959) en Robin Hood (1973), tot latere films als Hercules (1997), De Kleine Zeemeermin (1989), De Prinses en de Kikker (2009) en Frozen 1 en 2 (2013 en 2019). Er is onder andere werk te zien van legendarische Disney animatoren als Andreas Deja, Glen Keane en Mark Henn. Ook is er aandacht voor twee Nederlandse Disney-tekenaars: Daan Jippes en Wilbert Plijnaar, die beiden aan grote Disneyproducties hebben meegewerkt.

Storytelling, audiotour en kinderroute

In Disney – Telling Timeless Stories krijg je niet alleen een kijkje in de keuken van de Walt Disney Animation Studios, maar ook de kans om zelf als verhalenverteller aan de slag te gaan. Er is ook een audiotour, ingesproken door radiodj, Disneykenner en -fan Michiel Veenstra. Voor jonge Disney-fans is er de Japie Krekel kinderroute. De activiteiten bij de expositie staan uiteraard in het teken van Disney. 

100 jaar Disney
Walt Disney (1901-1966) was een pionier in de animatiekunst. In 1923 richtte hij met zijn broer Roy The Disney Brothers Studio op, het bedrijf dat later zou uitgroeien tot The Walt Disney Company. Walt Disney’s innovatieve en creatieve manier van verhalen vertellen heeft een van de mooiste en bekendste films van de 20ste eeuw voortgebracht, waaronder Disney's eerste drie langspeelanimatiefilms: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), Pinokkio (1940) en Fantasia (1940). Geïnspireerd door zijn gedachtengoed weet een nieuwe generatie Disney kunstenaars en filmmakers nog altijd tijdloze verhalen te vertellen. Forum Groningen is verheugd om in het jaar dat Disney 100 jaar bestaat een tentoonstelling over de Walt Disney Animation Studios te openen.

De expositie is te zien tot en met zondag 10 september. Meer informatie is te vinden op forum.nl/disney