Cultuur & Uitgaan

Unieke theatervoorstelling in provincie Groningen: “NOORD” in Theaterhal Zuidbroek

Liefhebbers van theater en muziek kunnen vanaf 3 september hun hart ophalen aan een unieke, multimediale theatervoorstelling, onder de naam NOORD. Deze is de hele maand september te zien in de Theaterhal Zuidbroek, bij Van der Valk. Daar is zóveel ruimte dat de 1,5 meter gegarandeerd kan worden. (Boven: Milou Zuurveld – foto: Joey Hereman).>>


Leestijd: 3 minuten

Unieke theatervoorstelling in provincie Groningen: “NOORD” in Theaterhal Zuidbroek
Unieke theatervoorstelling in provincie Groningen: “NOORD” in Theaterhal Zuidbroek

De ambitieuze multimediale theatervoorstelling NOORD gaat over één maand in première in Zuidbroek. Deze week zijn de eerste repetities gestart. De grote Eurohallen zijn omgebouwd tot repetitieruimte en over een week wordt met de bouw van het immense surround filmdecor van 7 meter hoog en 70 meter breed begonnen.  Maandagochtend konden de de acteurs, actrices en danseressen voor het eerst de ruimte verkennen en vanaf dinsdag zijn de repetities gestart.

Een spannend moment voor artistiek leider Geke Hoogstins en haar team. Nadat vrijdag de sleutels van de enorme hal in ontvangst waren genomen, is het deze week eindelijk zo ver en wordt de aftrap gegeven voor de repetities die er de komende maand plaatsvinden.

Vijf jaar is Hoogstins, tevens producent en regisseur, ondertussen bezig met het verwezenlijken van dit grote project dat in ambitie en uitstraling de regio Noord Nederland op de kaart wil zetten.  NOORD is een voorstelling over de onvoorspelbaarheid van het bestaan, vol live muziek, spectaculaire filmbeelden en effecten. Voor het publiek een magische en unieke beleving waarin de dijken breken en de aarde zijn verhaal vertelt.

Niets lijkt de voor 3 september geplande première nog in de weg te staan. Coronaproof door een goede voorbereiding en een enorme ruimte waardoor de 1,5 meter gegarandeerd kan worden.  Hoogstins die naam maakte met de theatervoorstellingen Walkyre Echo’s, Terugkeer naar Gaia en Onderweg naar later heeft met haar team -ondanks  twee keer uitstel vanwege corona-  toch doorgezet en nu staat de voorstelling klaar om op 3 september a.s. in première te gaan.

De hal is nu nog helemaal leeg, maar cast en crew zijn al enthousiast aan de eerste repetities begonnen. Hoofdrolspeelster Esmee de Boer verkent haar (hoofd)rol als Menke, een studente van het platteland, en gaat in gesprek met de Amsterdamse journalist Frank, een rol van Abel Leemans die eerder speelde in Soldaat van Oranje. Alle artiesten zijn blij, om nu na bijna twee jaar, weer eens op de planken te kunnen staan.

Esmee de Boer en Abel Leemans - Foto: Jaap Menses
Esmee de Boer en Abel Leemans – Foto: Jaap Menses

Hoogstins wil met Noord een ode aan de aarde brengen. Met passie spreekt ze over hoe het haar aan het hart gaat hoe we met elkaar de aarde exploiteren. Vandaar deze, voor haar ondertussen vertrouwde, thematiek. Een voorstelling dus over de onvoorspelbaarheid van ons bestaan, over durf, doorzetten en de kracht van samenwerking. Aan actuele thema’s geen gebrek. Klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen. Alles komt aan de orde in een spannend (liefdes)verhaal waarin Menke op zoek gaat naar de oorzaak van een op mysterieuze wijze verdwenen boerderij, inclusief boer Tjeert. Een link met de aardbevingsproblematiek is snel gelegd, maar Hoogstins beoogt een universeler verhaal te vertellen. Actualiteit speelt een grote rol en de voorstelling anticipeert voortdurend op het laatste nieuws.

Het zeven meter hoge gebogen beeldscherm is imposant en toont de filmbeelden die de afgelopen twee jaar zijn geschoten op het wad, van koolzaadvelden, en onder water. Nooit hebben ze de moed opgeven in coronatijd en met trots toont NOORD nu dit prachtige verhaal.

Theaterspektakel Noord is vanaf 3 september bijna 30 keer te zien in Theaterhal Zuidbroek. Meer informatie: www.noordtheater.nl.

De cast. Fotograaf: Jaap Menses
De cast. Fotograaf: Jaap Menses