Cultuur & Uitgaan

Unzipped nu ook thuis te bezoeken; Groninger Museum opent online expo

Unzipped, de tentoonstelling over de Rolling Stones in het Groninger Museum, is nu ook online te zien. Voor nog geen tientje kun je thuis uren ronddwalen in de expositiezalen, compleet met filmpjes, close-ups en achtergrondmuziek. Het Groninger Museum heeft de hele expositie online gezet, omdat het nog niet weet wanneer ze weer open mogen.


Leestijd: 2 minuten

Unzipped nu ook thuis te bezoeken; Groninger Museum opent online expo
Unzipped nu ook thuis te bezoeken; Groninger Museum opent online expo

De online expositie is net zoals de ‘echte’ expositie tot 18 april te zien. Dat is ook echt de uiterste datum waarop de honderden Rolling Stones-objecten in Groningen te zien zijn. De expositie is al een aantal keren verlengd, maar na 18 april verhuist Unzipped naar Marseille. 

Het museum is momenteel dicht en er is nog geen zicht op een heropening. De expositie is tot nu toen nog maar enkele weken open geweest. Het museum is dus al flink wat entreegelden misgelopen. Om de verliezen te beperken is er nu voor gekozen om de hele expositie online te zetten. 

Wat kun je verwachten?
In deze virtuele beleving van het museum kun je via een link op je computer, tablet of telefoon uren dwalen door de zalen en alles op je gemak bekijken. Je komt geen andere bezoekers tegen en het is lekker rustig. Via iconen volg je de route door het museum en ga je in de entreehal met de mozaïektrap naar beneden, de tentoonstelling in, langs het appartement van de band, foto’s van de beginjaren, vele kostuums, de gitaren, het drumstel en nog veel meer. Het online bezoek duurt gemiddeld 1 uur, maar je kunt veel langer blijven kijken.

Wat is er allemaal te zien?
Je ziet een 360 graden-fotografieopname van de tentoonstelling Unzipped vanaf het begin van de tentoonstelling tot het eind, met als extra toegift een zaal met foto’s van de Stones, gemaakt door Andy Zuidema. Het lijkt levensecht, maar het museum kan natuurlijk niet alles precies zo laten zien zoals dit in het echt in de tentoonstelling aanwezig is. Door beperkende rechten en soms doordat het technisch niet mogelijk is, zijn niet alle fragmenten, video’s en muziek uit de tentoonstelling te zien. Wel zijn er een aantal zaken toegevoegd die je in de echte expositie niet ziet, namelijk haarscherpe closeups, zoals van het drumstel van Charlie Watts; een spectaculaire time lapse van de opbouw van het appartement in Edith Grove (de uitvalsbasis van de Stones in de jaren ’60) en de tentoonstellingsfavorieten van directeur Andreas Blühm, waarin hij vertelt over het dagboek van Keith Richards en het beroemde album Sticky Fingers.

Bekijk de expositie en win een limited edition print van Ronnie Wood
Voor 9,50 euro kun je de expositie online zien. Daarmee steun je het museum in deze moeilijke coronatijd. Voor vier bezoekers wordt het sowieso een bijzondere ervaring. Onder alle mensen die een ticket kopen voor deze online Unzipped tentoonstelling verloot het museum maar liefst drie door Mick Jagger gesigneerde catalogi en, last but not least, een een gesigneerde limited edition print van Ronnie Wood!

Bekijk hier Unzipped, de online tentoonstelling over de Rolling Stones in het Groninger Museum!