Cultuur & Uitgaan

Videoclip van rapper uit Groningen over coronacrisis: “hamsteren”

Vorig jaar kreeg hij in Groningen bekendheid met een video over Plopatou, en nu komt rapper Sjef met een clip over de coronacrisis. ‘Hamsteren’ is de titel van de clip, waaraan door vele Groningers is meegewerkt.


Leestijd: 2 minuten

De Groningse rapper/producer Sjef brengt vandaag de videoclip uit van zijn single Hamsteren, over de coronacrisis die stad en land op dit moment in zijn greep houdt.

De clip volgt ruim twee weken na de release van de single Hamsteren en geeft een gezicht aan deze kritische, beklemmende, maar ook humoristische parodie op de diverse uitwassen die de coronagekte teweegbrengt. De videoclip is te bekijken via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vN5jFnJAdKg

Hamsteren illustreert de razendsnelle opkomst van de coronacrisis en de onzekerheid en verwarring die daaruit volgen. Sjef, onder meer journalist van beroep, heeft voor de track een bijna journalistieke benadering gekozen. De track staat bol van de quotes en kreten, opgepikt op straat, in de kroeg (toen die nog open was), op televisie etc. In het nummer zijn ook tv-fragmenten van persconferenties en reportages te vinden, met uitspraken van onder meer premier Mark Rutte, Geert Wilders en koningin Máxima.

Rapper/producer Sjef heeft het nummer en de clip zelf geschreven, gecomponeerd, gerapt, afgemixt en gemonteerd. Dj Bobby Draaitafel leverde scratches bij de track, die is gemasterd door Corneel Canters. Het camerawerk werd verzorgd door Patrick van der Weerd en Nathalie Huberts. De coverfoto van Hamsteren is gemaakt door Pepijn van den Broeke en Heerko Tieleman.

Bij de productie van het nummer en de clip zijn de coronarichtlijnen overigens netjes opgevolgd: iedereen werkte vanuit zijn eigen huis en heeft te allen tijde minimaal anderhalve meter afstand gehouden.

Sjef (Jeffrey S. Weller, 1980) is journalist, vertaler en videomaker. Daarnaast is hij muzikant. In de jaren 2000 was Sjef onder meer actief in hiphopformatie Element 5 en hiphopband Liquid, nadat hij in 2001 de eerste editie van de Groninger Word Slam – een wedstrijd voor podiumschrijvers en -dichters – had gewonnen. Tegenwoordig is hij soloartiest, werkend vanuit zijn eigen thuisstudio in Groningen. Vorig jaar bracht Sjef nog de single Plopatou uit, over de gelijknamige markante Groninger, en was de release van zijn eerste solo-EP, Liefdesleedjes.