Cultuur & Uitgaan

VRIJDAG opent acht creatieve studio’s voor jongeren

Op acht locaties verspreid over de gemeente Groningen zijn vorige week creatieve studio’s opengegaan. De studio’s zijn bedoeld voor jongeren en zijn minimaal één keer per week vrij toegankelijk.


Leestijd: 2 minuten

Open Studio heet het project, dat is opgezet door VRIJDAG en wordt ondersteund door diverse culturele instellingen en welzijns- en zorgorganisaties. Met het project hoop VRIJDAG iets in beweging te zetten als het gaat om het verbeteren van de omstandigheden waarin jongeren opgroeien.

Het aantal jongeren met depressieve klachten, angststoornissen en burn-outs is de afgelopen jaren flink gestegen. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat maar liefst 80 procent van de psychische problemen zich ontwikkelen tussen de leeftijd van vijftien tot vijfentwintig jaar oud. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is het daarom een opgave van de samenleving als geheel om de omstandigheden te verbeteren waarin kinderen en jongeren opgroeien.

Elk van de acht studio’s richt zich op een of meerdere kunstdisciplines, zoals muziek, dans, theater, schilderen, ontwerpen. De studio’s zijn allemaal gestart vanuit de behoefte en belevingswereld van de jongeren, zij hebben de regie en alle jongeren zijn welkom.

Iedere studio is op vaste momenten in de week open en heeft een artistiek begeleider die samen met de jongeren bepaalt waar ze mee aan de slag gaan. Hier ontdekken jongeren hun creatieve talenten, ontmoeten ze elkaar en vormen ze samen een community. Het gesprek met de jongeren wordt steeds gevoerd om zo plekken te creëren waar zij zich thuis voelen, de ruimte krijgen en gezien worden.

“Mijn wens is dat de studio een plek is waar jongeren alle ruimte krijgen om zelf te bepalen waarmee ze aan de slag willen, om zelf te ontdekken waar de interesse en voorkeur naar uitgaat, om dingen te maken die mogen mislukken en weer opnieuw te kunnen beginnen”, zegt programmaleider Benthe van Aalst. “Dat jongeren zich op een positieve manier bewust worden van zichzelf, elkaar en hun plek in de maatschappij. Dat ze zich vaardig en zelfverzekerd voelen.’’

Op dit moment zijn de studio’s te vinden in de wijken Paddepoel/Selwerd, Lewenborg, Vinkhuizen, bij de Kunstwerf in het centrum, in de Wijert, Ten Boer en Haren. Meer informatie over de openingstijden en wat elke studio te bieden heeft lees je op bijvrijdag.nl/openstudio.

Open studio is een samenwerking tussen gemeente Groningen, VRIJDAG in de Buurt, Lentis, Philadelphia, WIJ Groningen, Humanitas, Jimmy’s en Mentaal Gezond Groningen.