Cultuur & Uitgaan

Vrijheidscollege van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op Bevrijdingsfestival

Op donderdag 5 mei geeft Merijn Tinga een Vrijheidscollege in Groningen op het Bevrijdingsfestival. De Groningse kunstenaar en activist is bekend geworden als de Plastic Soup Surfer door zijn originele wijze van actievoeren tegen plastic. Dankzij zijn inzet is er sinds kort statiegeld op kleine plastic flesjes. Merijn Tinga beschrijft in zijn vrijheidscollege hoe onze individuele vrijheid om iets weg te gooien, onze collectieve vrijheid schaadt. Hij deelt met het publiek wat ze ook zelf kunnen doen voor een schonere toekomst.


Leestijd: 1 minuut

Vrijheidscollege van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op Bevrijdingsfestival
Vrijheidscollege van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op Bevrijdingsfestival

De bioloog en multidisciplinair kunstenaar vertelt over hoe hij tot de conclusie kwam dat ‘plastic’ symbool staat voor onze wegwerpcultuur. Om te laten zien hoeveel zwerfafval wij mensen achterlaten, ging Tinga letterlijk surfen op de plastic soep in de zee. Tinga probeert met al zijn acties burgers, politiek en bedrijfsleven er toe te bewegen minder plastic te gaan gebruiken. Tinga: “Iedereen heeft de vrijheid dingen weg te gooien. Om nutteloze spullen bij het afval te zetten, en er niet meer naar om te kijken. Dat ruimt misschien lekker op, maar iets weggooien betekent ook dat we er – als maatschappij – iets mee moeten.” In zijn Vrijheidscollege bespreekt hij hoe plastic in de zee belandt en het zeeleven beschadigd. Kleren belanden in grote hoeveelheden op vuilnisbelten in Ghana, daar worden ze in brand gestoken en dat heeft schadelijke invloed op het klimaat.

Van wegwerp- naar hergebruikcultuur

Tinga wil graag dat we een hergebruikcultuur worden. “Onze vrijheid om dingen weg te gooien heeft nadelige gevolgen voor het klimaat. Als individu denk je dat het moeilijk is om een verschil te maken. Maar het kan wel. Door landelijke acties te voeren, zoals ik, of kleine dingen te doen. Het grote verschil kunnen we met z’n allen maken door politiek en bedrijfsleven te vertellen dat we het anders willen”. Zijn acties leidden er onder andere toe dat er statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd en dat bepaalde snoepverpakkingen nu van papier zijn.

Merijn Tinga spreekt op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Groningen om 15.45 – 16.20. De Vrijheidscolleges worden jaarlijks georganiseerd. Kijk voor het landelijke programma op: www.vrijheidscolleges.nl.

Foto: Bas Losekoot