Cultuur & Uitgaan

Wat wordt het Beste Groninger Boek van 2025?

Wat is het Beste Groninger Boek van 2025? De genomineerden zijn nu allemaal bekend, zowel in de categorie non-fictie als in de categorie fictie.


Leestijd: 2 minuten

In de categorie non-fictie maken vijf boeken kans op de titel. Hieronder lees je om welke boeken het gaat.

Non-fictie

Het boek ‘Anders dan de anderen, homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap’ van Mary Kemperink gaat over de manier waarop er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw gedacht werd over homoseksualiteit en over de stereotypen en vooroordelen over deze groep.

Nog een genomineerde: ‘Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied’ van Gerrit Smit en Hendrik van der Ham. Het boek gaat over ‘kolken’ in het Dollardgebied in het Oldambt in Groningen. Kolken zijn een diepe poelen die ontstaan na dijkdoorbraken.

En dan ‘Weerstand tegen de wanhoop’ van Koen Schouwenburg, een persoonlijke essaybundel over onder andere mannelijkheid, stoppen met roken, met veel verwijzingen naar literatuur.

‘Zo hevig in leven, over sterfelijkheid’ van Marjoleine de Vos. “Zintuiglijk geschreven. Brengt moeilijk omschrijfbare situaties onder woorden zonder clichés”, aldus de jury.

‘Een kniebuiging voor de ezel, over tekenen en schilderen’ van Anton Valens. “Intiem inkijkje in hoe Valens werkte. Mooie combinatie van beeld en tekst”, omschrijft de jury.

Fictie

In maart nomineerde de jury al de titels voor de shortlist fictie. Hieronder lees je welke boeken zijn genomineerd.

De poëziebundel ‘Een mooi verhaal’ van Jan Glas. “Fraaie, kleine gedichten waar geen woord te veel in staat met ogenschijnlijk lichte observaties en belevenissen waar een diep besef in lijkt te zitten van eindigheid en doelloosheid”, zegt de jury over dit boek.

‘Lutke Krub’ is een kerstverhaal van Spinvis & Hanco Kolk. ‘Fantasie van de bovenste plank gecombineerd met veel symboliek zonder dat een betekenis zich opdringt.’

De roman ‘Ossenkop’ van Manik Sarkar: ‘Mooiste beginzin in tijden en goed opgebouwd, universeel thema van de professional die van zijn vak houdt en de keerzijde dat er ook verdiend moet worden.’

De roman ‘Vlees en bloed’ van Vincent Kortmann: “Licht geschreven en toch ontroerend over belangrijke thema’s als verlies van een kind, relatie, rouw en verwarde mensen.”

De poëziebundel ‘Waar iemand woont’ van Richard Nobbe. “Hypnotisch, mooi en origineel in spel met taal en digitale cultuur. Zeer geworteld in Groningen.”