Cultuur & Uitgaan

Wat zijn de mooiste kunstwerken op straat in Groningen?

Deze maand juni is het de “Maand van de Kunst op Straat”. Kunstpunt Groningen zet dan de hele maand kunst in de publieke ruimte in de spotlight. Van de bijna 600 kunstwerken die Groningen in haar straten, op pleinen en aan gevels heeft zijn er tien genomineerd voor de Kunst op Straatprijs. Groningers kunnen zelf kunst in het zonnetje zetten door hun stem te laten horen. Dat kan via www.kunstopstraatprijs.nl.


Leestijd: 5 minuten

Het thema van de Kunst op Straatprijs 2023 is ‘kunst bij entrees’. Lieselot Van Damme, directeur van Kunstpunt: “Met 600 kunstwerken in de openbare ruimte is er altijd wat bijzonders te zien in je buurt. Deze maand zetten we kunstwerken die te vinden zijn bij entrees van gebouwen in de spotlight. Stem op je favoriet en dan zetten we dat werk extra in het zonnetje.”

Binnen het thema zijn tien kunstwerken bij ingangen van gebouwen in de gemeente Groningen genomineerd: 

  • Tonny van Leeuwen van Lia Krol bij de Euroborg
  • Circus Clyde takes you on a journey van Klaas Lageweg in de Circusgarage aan de Korreweg
  • Het Ballet van de Kijkers van Rebecca Horn in de entreehal van het Provinciehuis
  • Totempaal van Mendini bij het Groninger Museum
  • Solar Orbit Transit Station/Kijker van Wendy Hali bij de Biotoop in Haren
  • Landschap van Maggi Giles bij ZINN woonzorgcentrum De Brink (voormalig Coendershof)
  • Mercurius, Neptunus en Ceres van Philip Enthoven bij de Korenbeurs
  • Trapdecoratie van Jan van der Zee bij het Donghornsterpad
  • Glasappliqué (20 delen) in de fietsenstalling van Het Groot Handelshuis aan de Rode Weeshuisstraat
  • Zonder titel (22 delen) van Henk Visch op het Cascadeplein.

T/m 20 juni kan worden gestemd via www.kunstopstraatprijs.nl. De kunstwerken zijn te herkennen aan opvallende gele ronde borden waarmee ze tijdens de Maand van de Kunst op Straat zijn gemarkeerd. De prijs werd vorig jaar gewonnen door de muurschildering Moeder en Kind van kunstenaar Michel Velt in Beijum.

De genomineerde kunstwerken voor de Kunst op Straatprijs

TONNY VAN LEEUWEN
2014
Lia Krol
Euroborg

Bij stadion Euroborg staat bovenaan de trap een bronzen beeld van keeper Tonny van Leeuwen. Hij speelde van 1963 tot 1971 voor de voorloper van FC Groningen en is een van de beste doelmannen van de club. Het beeld is gemaakt door Lia Krol. Het werd in 2014 cadeau gedaan aan de supporters van FC Groningen voor het dertigjarig bestaan van hun supportersvereniging.

SOLAR ORBIT TRANSIT STATION/KIJKER
1991
Wendy Hali
Biotoop, Haren

Bij de entree van de Biotoop in Haren staat een groot stalen kunstwerk dat lijkt op een telescoop. Het is gemaakt door kunstenaar Wendy Hali en bestaat uit een twaalf meter lange koker met een grote spiegel onderaan, omringd door Solar Orbit: de baan van de zon. Twee keer per jaar schijnt de zon precies op de koker en weerkaatst de spiegel het licht naar een andere spiegel voor de ingang van het gebouw.


TRAPDECORATIE
1975
Jan van der Zee
Donghornsterpad

Als je over het Donghornsterpad fietst, zie je meteen de indrukwekkende trap van kunstenaar Jan van der Zee. De trap heeft abstracte, geometrische vormen die samen een ritmisch geheel vormen. Gemaakt van gietbeton, met zelfgebouwde mallen, is deze trap een opvallend kunstwerk. Veel mensen kennen deze trap nog van de vorige plek, bij de Naberpassage op de Grote Markt. Hier stond hij tot 2013. Nu is hij een blikvanger op zijn nieuwe locatie.

CIRCUS CLYDE TAKES YOU ON A JOURNEY
2018
Klaas Lageweg
Korreweg

In 2018 maakte kunstenaar Klaas Lageweg een muurschildering voor de Circusgarage aan de Korreweg. Als je de garage inrijdt, zie je kleurrijke Pipowagens en dieren, alsof je een circustent binnenrijdt. Het kunstwerk past goed bij de naam van de parkeergarage en de geschiedenis van de plek. Vanaf 1964 was dit terrein jarenlang het circusterrein van de stad Groningen. Zo brengt de muurschildering het verleden en het heden mooi samen.

ZONDER TITEL (22 DELEN)
1997
Henk Visch
Cascadeplein

Op het eerste gezicht lijken de 22 bronzen beelden van Henk Visch hetzelfde, maar er zijn vier verschillende typen. De verschillen zitten vooral in de armgebaren. Bij één beeld legt de figuur de linkerarm voor de buik en hangt de rechterarm los langs het lichaam. Een ander beeld heeft beide handen in de schoot. Deze verschillende houdingen geven elke figuur een andere uitdrukking van ‘wachten’. Door hun kleine formaat zijn de beelden bescheiden aanwezig.

GLASAPPLIQUE (20 DELEN)
1968
Maker onbekend
Rode Weeshuisstraat

Wie zijn fiets parkeert in de fietsenkelder onder Het Groot Handelshuis, ziet een wand met 20 delen glasappliqué. Twee ramen boven elkaar, tien ramen breed. Ze zijn gemaakt van gekleurd vensterglas, soms in meerdere lagen, en gelijmd op een witte achtergrond. De oorsprong van dit werk is een klein mysterie. Het werd waarschijnlijk geplaatst bij het 10-jarig bestaan van warenhuis V&D dat hier vroeger zat. De maker is onbekend. Dit jaar werd het werk na 6 jaar in opslag weer teruggeplaatst. In juli is de officiële onthulling.

TOTEMPAAL
1994
Giorgio Gregori en Alessandro Mendini
Groninger Museum

Bij het Groninger Museum staat een kleurrijk totemachtige sculptuur. Door zijn vrolijke vormen en kleuren is hij moeilijk te missen. De paal is niet alleen een kunstwerk, maar ook een herkenningspunt en rustplek. Het stelt een plattegrond van het museum voor. In de gele vorm kun je de gouden toren met het depot herkennen. De armen zijn de brug naar de stad, de benen het Coop Himmelb(l)au-paviljoen en in het gezicht zie je het ronde Starck-paviljoen terug.

LANDSCHAP
1970
Maggi Giles
ZINN woonzorgcentrum De Brink (voormalig Coendershof)

In het kleurrijke mozaïek bij de entree van ZINN woonzorgcentrum De Brink (voormalig Coendershof) zie je een landschap met dieren. Kunstenaar Maggi Giles ontwierp dit enorme kunstwerk, dat tien meter breed en vier meter hoog is. Het is gemaakt in samenwerking met De Porceleyne Fles uit Delft. In 2014 werd het kunstwerk verplaatst naar de buitenkant van het gebouw. Het mozaïek heeft zowel hoog- als laagreliëf en geeft de entree een bijzondere uitstraling.

MERCURIUS, NEPTUNUS EN CERES
1865
Philip Enthoven
Korenbeurs

De Korenbeurs, gebouwd in 1865, was de plek waar graan werd verhandeld. Op de neoclassicistische gevel staan drie beelden van klassieke goden. Twee zie je bij de ingang. Links bij de ingang staat Neptunus, god van het water, met een drietand. Rechts staat Ceres, godin van de landbouw, met een korenaar. Bovenop het dak staat ook nog Mercurius, god van de handel. Deze drie figuren symboliseren de belangrijke rol van handel, zeevaart en landbouw voor de stad Groningen.

HET BALLET VAN DE KIJKERS
1996
Rebecca Horn
Provinciehuis

Als je het Provinciehuis binnenloopt, zie je in de entreehal tien antieke verrekijkers aan metalen staven hangen. Ze hangen stil en kijken naar wat er gebeurt in de ontvangsthal. Maar als het kunstwerk aanstaat, hoor je gezoem en gebrom. Onzichtbare elektromotors laten de verrekijkers rondkijken en de bezoekers volgen. Kunstenaar Rebecca Horn kocht de verrekijkers op verschillende antiek- en rommelmarkten. Horn maakte het kunstwerk in opdracht van de Provincie Groningen en zorgt hiermee voor een bijzondere ervaring bij binnenkomst.

Voor meer informatie, bezoek kunstpuntgroningen.nl