Cultuur & Uitgaan

Weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ onthult monument in oost-Groningse Wedde

De weduwe van Erik Hazelhoff Roelfzema, in heel Nederland bekend als Soldaat van Oranje, onthult donderdag een uniek monument in het oost-Groningse Wedde. Dat monument moet strijd voor de vrijheid symboliseren die de afgelopen bijna 450 jaar in Nederland is gevoerd. Voor die plaats is gekozen omdat vandaaruit in1568 een leger vertrok naar Heiligerlee waar even later de Tachtig Jarige oorlog zou beginnen. Mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema onthult het monument samen met


Leestijd: 1 minuut

acteur Matteo van der Grijn, die al bijna drie jaar schittert in de musical Soldaat van Oranje. In het monument worden drie eeuwen Nederlandse  geschiedenis verbeeld in glas.

Het monument bestaat uit drie glasplaten waarin de strijd van de Nederlanders voor vrijheid de afgelopen eeuwen is weergegeven. Het bijzondere object is een initiatief van de familiestichting van Hazelhoff Roelfzema, die het dankzij zijn rol in het verzet in de Tweede Wereldoorlog schopte tot adjudant van koningin Wilhelmina. Over zijn belevenissen werden onder meer een film en een musical gemaakt. Hazelhoff Roelfzema overleed in 2007 op 90-jarige leeftijd.

Voor de Groningse plaats Wedde werd gekozen omdat dit eeuwenlang een cruciale strategische plek was in de  verdediging van Nederland tegen invallen uit het oosten. Vanuit de Burcht in Wedde trokken in 1568 de broers van Willem van Oranje naar het slagveld in Heiligerlee en wisten daar de Spanjaarden te verslaan. Adolf van Nassau sneuvelde in deze slag en werd in Wedde opgebaard.

Het was in die tijd ook dat de eerste Hazelhoff mee vocht voor de vrijheid van Nederland, in een van de compagnieën van Oranje Nassau. Deze verre voorouder van Erik Hazelhoff Roelfzema was onder meer betrokken bij de Slag bij  Nieuwpoort in 1600.