Cultuur & Uitgaan

Wereldberoemde, in Groningen geboren, fotograaf Chas Gerretsen te gast in Forum

Hij is bekend bij fotoliefhebbers in de hele wereld. Hij fotografeerde de beroemdste filmsterren vanaf de jaren zeventig. Nu, of liever: dinsdag 2 november, keert hij terug in zijn geboortestad: fotojournalist Chas Gerretsen (78), om dan een lezing te geven in het Groninger Forum


Leestijd: 1 minuut

Wereldberoemde, in Groningen geboren, fotograaf Chas Gerretsen te gast in Forum
Wereldberoemde, in Groningen geboren, fotograaf Chas Gerretsen te gast in Forum

Chas Gerretsen werd in 1943 geboren in Groningen, maar om het kleinburgerlijke milieu te ontvluchten trok hij op zijn zestiende de wijde wereld in en leidde een avontuurlijk bestaan als krokodillenjager in Australië, als cowboy in Texas, maar verwierf wereldfaam als fotograaf. Dinsdag 2 november is hij te gast in Forum Groningen en vertelt hij over zijn leven en zijn werk.

Omzwervingen en opdrachten

Gerretsen kwam terecht in Zuidoost-Azië en in Chili, waar hij vlak na de machtsovername Augusto Pinochet en diens medegeneraals fotografeerde. Voor deze iconische foto ontving hij, als enige Nederlander ooit, de prestigieuze Robert Capa Gold Medal. In Hollywood fotografeerde Gerretsen de sterren van zijn generatie, onder wie John Travolta, David Hasselhoff en Jodie Foster.

In 1976 ging hij in opdracht van Francis Ford Coppola mee naar de Filipijnen, waar hij tijdens de opnamen van de legendarische film Apocalypse Now de worstelingen van Coppola met de ongunstige omstandigheden en met sterspelers Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen vastlegde.

De manier waarop Gerretsen de wereld in trok, in het vertrouwen dat hij altijd wel iemand zou tegenkomen met wie hij kon optrekken, ergens een baantje zou vinden en wat te eten zou krijgen, kenmerkt de echte avonturier. Gerretsen schreef een autobiografie over zijn wonderbaarlijke en vreemde leven. En in het Nederlands Fotomuseum is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Talk bij Forum Groningen

Dinsdag 2 november van 20.45 tot 22.15 uur spreekt Chas Gerretsen met goede bekende, journalist en schrijver Lejo Siepe over zijn leven, zijn avonturen en zijn werk in de Rabo Studio van Forum Groningen. Kaarten voor de avond à € 10,00 zijn verkrijgbaar voor via de website van het Forum: forum.nl.