Cultuur & Uitgaan

Werk van overleden fotograaf Erwin Olaf te zien in Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft een aantal werken van Erwin Olaf opgenomen in de vaste collectie. De fotograaf overleed op 20 september op 64-jarige leeftijd.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)
Foto | Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

Het Groninger Museum is in het bezit van een groot aantal werken van Erwin Olaf. Deze expositie toont enkel een deel van die collectie: 11 foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988).

Choqueren

Olaf maakte zijn debuut in de jaren tachtig. Hij deed dit als fotojournalist, maar als snel daarna specialiseerde hij zich in studiofotografie. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn seksualiteit, vergankelijkheid en de onbedwingbare behoefte om met humor en sarcasme het publiek te choqueren.

Groninger Museum

Volgens het Groninger Museum is Olaf onlosmakelijk verbonden met het museum. De fotograaf beleefde zijn doorbraak met de serie Chessmen die in 1987 en 1988 te zien was in Groningen. In 2003 opende zijn succesvolle tentoonstelling Silver, een overzicht van 25 jaar werk. In 2016 maakte hij voor het Groninger Museum een serie foto’s van het Nationale Ballet geïnspireerd op de beelden van Auguste Rodin.

De foto’s van Erwin Olaf zijn vanaf dinsdag 10 oktober 2023 te zien in het Groninger Museum.