Cultuur & Uitgaan

WinterWelVaart 2020 gaat in sterk aangepaste vorm door

Ondanks de coronacrisis gaat WinterWelVaart dit jaar wel door. De organisatie werkt aan een alternatief programma voor hét winterevenement van Groningen plaats. Het gaat om een sterk aangepaste vorm, aldus de organisatie. Er komt waarschijnlijk geen drukke markt op de kades en je kunt ook niet een bezoekje brengen aan een van de schepen.


Leestijd: 1 minuut

Karin Sitalsing vertelt op WinterWelVaart over familiegeschiedenis
Karin Sitalsing vertelt op WinterWelVaart over familiegeschiedenis

Voor de Stadjers is het inmiddels een bekend beeld: sfeervol verlichte, historische klippers, aken, schoeners en tjalken meren dan aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen voor een weekend bomvol muziek, kerstkramen, theater, kunst en gezelligheid. Dat beeld zal dit jaar niet te zien zijn. 

Afhankelijk van de maatregelen die door de landelijke en gemeentelijke overheden getroffen worden, bestaat het evenement dit jaar uit een kleine twintig feeëriek uitgelichte historische schepen. Vanaf de uiteinden van de Hoge en Lage der A zal een fantastisch maritiem panorama te zien zijn. De schepen zijn in verband met corona niet of nauwelijks te betreden, maar ze liggen er! Het voortbestaan van de Nederlandse chartervloot staat op het spel, door een grotendeels verloren seizoen dreigt een groot aantal schepen naar de sloop te gaan. Om toch iedereen de schitterende schepen in de A te kunnen laten bewonderen, leggen ze van 18 t/m 20 december aan in A.  

Aangepast programma
Andere jaren bruisten de kades van de mensen. In deze tijd is het juist niet wenselijk om een massapubliek naar de kades en schepen te trekken, daarom wordt er naar alternatieven gezocht. Mogelijke varianten zijn een luisterroute langs de kleine veertig monumenten aan het Hoge en Lage der A en de maritieme geschiedenis. Ook is er een live talkshow met verschillende gasten aan de Kleine der A. De programma’s zijn ook live en online te volgen. Bovendien wordt net als voorgaande jaren samengewerkt met de regio, de mogelijkheden van een parallel programma in Zoutkamp en Sappemeer met een reporter op locatie worden onderzocht.

Zoutkamp en Sappemeer
Het Visserijmuseum in Zoutkamp en Historische Scheepswerf Wolthuis zijn de medeorganisatoren van WinterWelVaart in de provincie. In overleg met deze instellingen en de veiligheidsregio’s worden hier ook aangepaste programma’s ontwikkeld. Veiligheid en plezier staan hier, evenals in de stad, voorop!