Cultuur & Uitgaan

Wordt AI slimmer dan de mens? Studium Generale organiseert lezing in Forum Groningen

Zelfrijdende auto’s, kankerdiagnostiek of een bachelorscriptie geschreven met behulp van chatbot Chat GPT. Kunstmatige intelligentie wordt op alle denkbare manieren ingezet. De mogelijkheden zijn spectaculair en lijken eindeloos, maar is AI overal beter in? En wordt AI uiteindelijk slimmer dan de mens? Daarover organiseert Studium Generale op 15 februari een lezing in Forum Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Tijdens de lezing gaat Jelte Posthumus met verschillende wetenschappers en het publiek in gesprek over wat kunstmatige intelligentie al kan, wat niet. Ook wordt er stilgestaan bij ethische en juridische vragen. Laten we in de toekomst steeds meer besluitvorming over aan slimme algoritmen? Wat zijn de voor- en nadelen van deze zelflerende systemen? En hoe kunnen we ze gebruiken om menselijke intelligentie zelf beter te begrijpen?

Tijdens de lezing legt Lector New Business & ICT Rix Groenboom (Hanzehogeschool) uit waarom AI zich zo snel ontwikkelt. Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Niels Taatgen (RUG) laat zien waarom hij denkt dat het menselijk brein toch nog veel spectaculairder is dan AI. Ayla Kangur heeft 9 jaar ervaring met het bouwen van commerciële AI-producten. Zij gaat in gesprek over de ethische vraagstukken rondom deze applicaties.

In het Kenniscafé wordt elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers gepraat over actuele thema’s. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

De lezing vindt plaats op 15 februari in Forum Groningen van 20.00 tot 21.30. De toegang kost 4 euro. Voor studenten is de lezing gratis.