Cultuur & Uitgaan

Zangeres Froukje komt als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Groningen

Froukje komt naar Bevrijdingsfestival Groningen als Ambassadeur van de Vrijheid. De zangeres vliegt op 5 mei langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland, die dit jaar allemaal gratis toegankelijk zijn. Dat maakte Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdagochtend bekend


Leestijd: 1 minuut

Zangeres Froukje komt als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Groningen
Zangeres Froukje komt als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Groningen

Op 5 mei vindt traditiegetrouw het Bevrijdingsfestival plaats om te vieren dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Aan het festival zijn jaarlijks een aantal artiesten verbonden, de zogenaamde ambassadeurs. Naast Froukje zijn dat dit jaar Thabita en MEAU, zij komen niet naar Groningen.

Volgens Nationaal Comité 4 en 5 mei vervullen de ambassadeurs een belangrijk rol. “5 mei is de dag waarop we ons bezinnen op het belang van vrijheid en waarop we ons realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Zeker nu we in Europa sinds lange tijd weer geconfronteerd worden met een oorlog, is het van groot belang om hier met de hele samenleving bij stil te staan. In dat licht bereiden de artiesten zich in de aanloop naar 4 en 5 mei voor op hun rol als Ambassadeurs van de Vrijheid. Zo gaat Froukje op pad met de Oekraïense artiest Roxolana, waarbij ze erachter wil komen hoe het is om je muzikale dromen na te jagen in beperkte vrijheid.”

Het festival in Groningen is dit jaar weer gratis toegankelijk voor bezoekers. Vorig jaar vroeg het festival 5 euro voor een kaartje vanwege de stijgende kosten waar het festival mee te maken heeft. “Ondanks de financiële uitdagingen zijn de festivals er toch in geslaagd om naast een volwaardige ‘line up’ ook meer dan 200 inhoudelijke programma’s te organiseren. Zo worden Vrijheidsvuren ontstoken, zijn er Vrijheidscolleges, ontmoetingen met veteranen en Vrijheidsmaaltijden.”

Alleen in Utrecht lukte het de organisatie niet om het Bevrijdingsfestival gratis toegankelijk te maken. Daar gaat het festival dit jaar niet door.

Foto: Jaap Scheeren