Cultuur & Uitgaan

Zuurkool eten met "gehaktbom" tijdens Groote Maaltijd Groningens Ontzet

Komende donderdag 28 augustus vieren de stad Groningen en haar Ommelanden het jaarlijkse feest in verband met Groningens Ontzet. Eigenlijk is het de belangrijkste feestdag van de stad Groningen, bijna vergelijkbaar met carnaval in het zuiden.


Leestijd: 2 minuten

Zuurkool eten met "gehaktbom" tijdens Groote Maaltijd Groningens Ontzet
Zuurkool eten met "gehaktbom" tijdens Groote Maaltijd Groningens Ontzet

De festiviteiten gaan terug tot 1672 toen Groningen het beleg van de bisschop van Münster, Bernhard ‘Bommen Berend’ von Galen, wist af te slaan. Groningen is één van de drie Ontzet-steden. Leiden (3 oktober) en Alkmaar (8 oktober) hebben hun eigen Ontzet-feesten.

De dag begint op de Grote Markt met een kranslegging bij de büste van Karel Rabenhaupt, onder wiens leiding de stad Groningen stand hield. Na het luiden van de klokken van de Martinitoren volgt de paardenkeuring (’t Peerdespul) op de Ossenmarkt. De 28 Augustus Rede wordt dit jaar uitgesproken door Mathijs Bouman (o.a. RTL-Z). Hij beschouwt het traditionele onderwerp vrijheid vanuit een economische invalshoek.

Groote Maaltijd

Bij Groningens Ontzet hoort de Groote Maaltijd, die op het Gedempte Zuiderdiep wordt geserveerd. Op het menu staat zuurkool, het favoriete gerecht van Bommen Berend, de vijand. Een kanonskogel op zijn bord was de laatste druppel om het beleg van de stad Groningen te staken en daarom wordt de zuurkool vergezeld door een grote gehaktbal: de Bommen Berend Bom. Voor Groningers die Vriend van het organiserende Volksvermaken zijn, is de Groote Maaltijd gratis.

De drafbaan in het Stadspark staat de hele dag in het teken van het oudste Concours Hippique van Nederland. ’s Avonds wordt het 28 Augustus Concert uitgevoerd, dit jaar door Noordpool Orkest met als gasten onder andere Elske DeWall en cabaretier Bert Visscher. Met het ‘groots en briljant’ vuurwerk in de Zuiderhaven wordt de feestdag voor Stad en Ommeland afgesloten.

Stadsprogramma

Verder is er kermis op de Grote Markt, een muziekfeest op de Vismarkt, zijn er drakenbootraces in de grachten, een boeken- en platenmarkt, dweilorkesten en de Rabenhaupt Taptoe op het Damsterplein. Het volledige programma staat op www.volksvermakengroningen.nl.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren. Volgens jarenlange traditie zijn dat Groningens Ontzet op 28 augustus, het uitdelen van voederbieten met Sint Martinus aan de Groningse schooljeugd, de intocht van Sinterklaas en arrensledenwedstrijden in de winter. De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.