Wonen

15.000 laaggeletterden in Groningen

In de gemeente Groningen zijn 15.000 mensen laaggeletterd, en in de arbeidsmarktregio zijn het er 81.000. Voor hen zijn basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen niet vanzelfsprekend. “Reden genoeg dus om aandacht te blijven besteden aan laaggeletterdheid”, zegt wethouder Carine Bloemhoff.


Leestijd: 1 minuut

In heel Nederland zijn ongeveer 3 miljoen mensen in leeftijden tussen de 16 en 75 jaar laaggeletterd. Het percentage laaggeletterden in de gemeente Groningen ligt 9 procent onder het landelijk gemiddelde van 12%. Deze mensen lopen in het dagelijks leven tegen allerlei dingen aan: zo is het moeilijk om formulieren in te vullen, belangrijke brieven te lezen of om bijvoorbeeld een cv op te stellen. Zij krijgen vaker te maken met gezondheidsproblemen, schulden en armoede.

Zowel regionaal als lokaal wordt laaggeletterdheid aangepakt. Zo zorgt VNO NCW er op regionaal niveau voor dat laaggeletterdheid op de radar komt werkgevers en zijn er ervaringsdeskundige taalambassadeurs die mensen helpen, bijvoorbeeld meet brieven lezen.

In de gemeente Groningen zijn tien taalhuizen, waar hulp wordt geboden bij rekenen, lezen en schrijven, bijvoorbeeld met een taalvrijwilliger of in een groep. Eind vorig jaar opende wethouder Bloemhoff het tiende taalhuis bij het iederz, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente.


Met het Gemeentelijk en het Regionaal Plan van Aanpak stimuleert de gemeente laaggeletterdheid om te werken aan hun vaardigheden, zodat ze zelfredzamer worden. Voor het Regionaal Plan van Aanpak is circa 200.000 euro gereserveerd voor 2025. Voor het Gemeentelijk Plan is 331.000 euro per jaar beschikbaar.