Wonen

25 miljoen euro extra voor inwoners aardbevingsgebied

Het demissionaire kabinet trekt eenmalig 25 miljoen euro uit voor duizenden woningeigenaren in het aardbevingsgebied die te weinig kregen van de NAM. Dat meldt RTV Noord. Het geld is bestemd voor ruim 5800 inwoners waarbij een te lage waardedalingsregeling is getroffen met de NAM.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe regeling

Doordat er inmiddels een andere regeling is bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), krijgen huiseigenaren hogere vergoedingen dan de NAM uitbetaalde. De Tweede Kamer trok daarover meermaals aan de bel, omdat de verschillen groot zouden zijn. 

Een extern bureau onderzocht de verschillen en concludeerde dat er bij de regeling van de NAM geen sprake was van onjuistheden, en dat deze ook juridisch rechtmatig was. Toch drong de Kamer erop aan om eigenaren te compenseren, omdat de NAM-regeling niet ruimhartig was. 

Herbeoordeling

Voordat de bewoners recht hebben op compensatie moet er eerst een individuele herbeoordeling plaatsvinden. De compensatieregeling wordt een extra taak van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Het is nog niet bekend wanneer het IMG begint met het uitvoeren van de regeling.