Wonen

6 manieren om uw huis te beveiligen tegen inbraak

Inbraakbestendig maken van je huis hoeft niet duur te zijn. Dit zijn 6 goedkope en gemakkelijke manieren om je huis te beschermen tegen indringers.


Leestijd: 2 minuten

Aantal woninginbraken minst gedaald in provincie Groningen
Aantal woninginbraken minst gedaald in provincie Groningen

1. Houd deuren en ramen op slot

De meeste inbraken gebeuren overdag en worden meestal binnen een aantal minuten gepleegd. Veel inbrekers komen de voordeur binnen, anderen komen binnen via een raam op de begane verdieping. Doe je deuren en ramen op slot als ze niet in gebruik zijn, zelfs als je thuis bent.

2. Houd waardevolle spullen uit het zicht

Wees niet opzichtig met je dure spullen. Bewaar gereedschap, fietsen en andere gemakkelijk te pakken spullen in een gesloten garage of schuur als je ze niet gebruikt. Gebruik in huis raambekleding zoals stoffen gordijnen, (duo-)rolgordijnen of jaloezieën om voorbijgangers tegen te houden. Zet ook waardevolle spullen weg als je ze niet gebruikt. Laat geen elektronica, juwelen, geld of belangrijke persoonlijke documenten in het zicht liggen. Bewaar de meest waardevolle goederen en documenten in een kluis.

3. Update je sloten

Als het al een tijdje geleden is dat je je sloten hebt vervangen, maak dan een inventarisatie: is één van de sloten beschadigd? Kunnen er extra sleutels rondzweven? Zijn er sloten aan de buitenkant die gemakkelijk te openen zijn? Als je op een van deze vragen "ja" hebt geantwoord, kan het tijd zijn om je sloten te vervangen door een meer fraudebestendige versie.

4. Versterk deuren, ramen, sloten en beslag

Wat gebeurt er als je sloten stevig zijn, maar het hang- en sluitwerk zwak en dun is? Een goed geplaatste schop kan iemand binnen enkele seconden binnen laten. Inspecteer alle ingangen, vooral die op de begane grond, en vervang, repareer of versterk ze indien nodig.

5. Gebruik binnen en buiten verlichting met een bewegingssensor

Zet gewone verlichting om in bewegingssensorlampen, dat schrikt inbrekers effect af. Doe dit zowel binnen als buiten.

6. Denk na over waar je een sleutel neerlegt

Het verbergen van een sleutel op een voorspelbare plaats zoals onder de mat of in een bloempot bij de deur maakt het veel te gemakkelijk voor opportunistische inbrekers. Geef in plaats daarvan een extra sleutel aan een vertrouwde buurman of zoek een onverwachte schuilplaats. Nog beter is een kistje met combinatieslot op een verborgen plaats.