Wonen

Aantal woningen in Groningen met zonnepanelen groeit hard; welke gemeente heeft meeste collectoren?

Op daken van steeds meer huizen in Stad en Ommeland liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar, 2022, was er zelfs sprake van een recordgroei, van bijna dertig procent. In totaal zijn nu meer dan tachtigduizend huizen voorzien van zonnepanelen. Dat blijkt uit een overzicht van het cbs. In welke gemeenten in de provincie Groningen liggen nu de meeste zonnepanelen?


Leestijd: 1 minuut

Steeds meer Groningers hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 28,5% van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van de gemeente Midden-Groningen de grootste liefhebbers: hier heeft zelfs 39,5% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Midden-Groningen koploper

Inwoners van Midden-Groningen hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Groningen. In totaal hebben 39,5% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Groningse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Midden-Groningen: 39,5% van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Het Hogeland: 37,1% van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Westerkwartier: 35,9% van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Veendam: 35,5% van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Oldambt: 34,8% van de woningen heeft zonnepanelen

In absolute zin hebben Groningen (14.524), Midden-Groningen (10.415) en Westerkwartier (8.070) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Pekela

Nergens in Groningen hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Pekela. In de gemeente staan volgens meest recente data ruim 1.600 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 43,6% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om ruim 1.100 woningen.

Andere gemeenten in Groningen met een sterke toename zijn Oldambt (+40,1%), Veendam (35,3%), en Westerkwartier (32,4%).

Momenteel hebben in Nederland bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. “We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers”, aldus een overzicht van de website Independer.