Wonen

ABN AMRO: Huizenprijzen stijgen in 2021 met 5 procent

De huizenmarkt bleef, ondanks de economische ontwikkelingen van 2020, onverminderd populair. Woningen waren binnen een mum van tijd verkocht, ongeacht de stijgende huizenprijzen. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van januari 2021 van het Economisch Bureau van ABN AMRO. Om die reden houdt de bank het komende jaar rekening met een gemiddelde prijsstijging van 5%.


Leestijd: 2 minuten

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

De zwakke economie heeft nog weinig effect gehad op de huizenprijzen en woningaankopen. "Eerder voorzagen we een stabilisatie van de huizenprijzen in 2021. Inmiddels houden we rekening met een prijsstijging van 5% voor 2021 en 1% voor 2022. Dat de huizenprijzen ook dit jaar hard blijven stijgen, heeft te maken met het zogenaamde overloopeffect. De prijsstijging van 2020 werkt door naar 2021. Daarnaast hebben we meer zekerheid over de toekomst.”, aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN AMRO Economisch Bureau.

De economische situatie en het beperkte aanbod in woningen hielden de populariteit van de huizenmarkt niet tegen. Ondanks de lockdown zijn er tot en met november 2020 in totaal 209.000 bestaande woningen gekocht. Dit zijn er 13.000 meer dan in dezelfde periode van 2019. Het voorgaande jaar gaat wat dat betreft richting het recordjaar van 2017. Toen werden er in totaal 242.000 bestaande woningen gekocht. De grote belangstelling voor een woning resulteert in een verkorte doorlooptijd, veel aankopen en biedingen boven de vraagprijs.

De komst van vaccins biedt zicht op economisch herstel. Daar gaat wel een verwachte stijging van de werkloosheid aan vooraf. De overheid zal subsidieregelingen terugdraaien en geplande reorganisaties van bedrijven zullen doorgaan. Hierdoor komen werknemers op straat te staan. De werkloosheid zal een weerslag hebben op de woningmarkt. Er zullen minder woningen gekocht worden en vervolgens zal er een lagere huizenprijsstijging plaatsvinden. Bokeloh reageert: “Na een stijging van de transacties met 7,5% in 2020 zullen de woningaankopen volgens onze prognose in 2021 dalen met 10% en in 2022 met 5%.”

De maand januari is traditioneel gezien een maand waarin er veel vraag is naar hypotheken. Uit cijfers van Google blijkt dat op Google.nl in de eerste volledige week van 2021 er meer gezocht is op de belangrijkste hypotheekgerelateerde zoektermen dan in de vijf voorgaande jaren. Ook ABN AMRO merkt dat er in de eerste periode van dit jaar veel hypotheek berekeningen worden gemaakt.

De bouwsteen van de woningmarkt vormt de hypotheekrente. De ingrepen van centrale banken hebben ervoor gezorgd dat de rente op overheidsleningen laag is. Naar verwachting zullen centrale banken doorgaan met hun steunaankopen. De vooruitzichten voor de hypotheekrente en daarmee de woonlasten, blijven daarom positief. Wel is het zo dat een stabiele hypotheekrente er tegelijkertijd voor zorgt dat het bedrag dat kopers kunnen lenen niet groeit. Het gunstige effect van een lage hypotheekrente zal daarom geleidelijk afnemen.