Wonen

Actie in muziekkoepel Noorderplantsoen vanwege slechte isolatie studentenhuizen

Afgelopen zondag werd de muziekkoepel in het Noorderplantsoen omgetoverd tot studentenkamer. Het was een actie van DWARS Groningen, de jongerentak van GroenLinks in Stad, om aandacht te vragen voor de slechte isolatie van studentenwoningen.


Leestijd: 1 minuut

Actie in muziekkoepel Noorderplantsoen vanwege slechte isolatie studentenhuizen
Actie in muziekkoepel Noorderplantsoen vanwege slechte isolatie studentenhuizen

De jongeren van DWARS Groningen droegen dikke truien, sjaals en handschoenen in de muziekkoepel. Volgens de jongeren van GroenLinks is dit iets waar sommige studenten in hun studentenkamer ook toe gedwongen worden door de stijgende energierekening. De jonge partijleden wilden zo aandacht vragen voor de slechte isolatie van studentenwoningen en het feit dat studenten hier zelf voor opdraaien, terwijl hun huisbaas weigert te verduurzamen.

"Als student ben je machteloos. De huisbaas krijgt geen enkele prikkel om het huis te verduurzamen, terwijl ze vervolgens wel de hogere kosten op je komen verhalen", aldus Sophie Middelhuis, voorzitter van DWARS Groningen. "Het is nog een extra stressfactor boven alles waar studenten al mee moeten dealen." De gemeente kan weinig doen om verduurzaming af te dwingen bij huisbazen, maar daar moet verandering in komen, vindt de jongerenorganisatie.

DWARS Groningen stelde een aantal eisen op waar de gemeente mee aan de slag moet. Het sjoemelen met energielabels moet worden aangepakt door het instellen van een taskforce vanuit de gemeente. Bovendien moet er een campagne onder studenten worden gehouden over wat huisbazen wel en niet kunnen maken.

Verder moet goede isolatie volgens de jongerentak van GroenLinks een eis worden in de verhuurdersvergunning, moet er een verhuurverbod komen voor slecht geïsoleerde huizen, moeten woningencorporaties gedwongen worden om energieneutraal te zijn in 2035 en moet er meer transparantie komen over de totstandkoming van de energie-index door huisbazen. Tot slot wil DWARS Groningen dat dubbel glas overal in Groningen de norm wordt.