Wonen

Angst voor dichtgroeien Paterswoldsemeer - plannen van Waterschap voor moeraszone baren zorgen

Plannen van het Waterschap Noorderzijlvest om een moerasgebied bij het Paterswoldsemeer aan te leggen leiden tot grote bezorgdheid van omwonenden, recreatieverenigingen, watersportverenigingen en horeca- en recreatieondernemingen. Zij vrezen dat er hierdoor niet genoeg zwem- en vaarwater overblijft.


Leestijd: 1 minuut

Waterschap Noorderzijlvest in gesprek met bewoners en bedrijven rond Paterswoldsemeer
Waterschap Noorderzijlvest in gesprek met bewoners en bedrijven rond Paterswoldsemeer

Dit  meldt woensdag het Dagblad van het Noorden (www.dvhn.nl).

Het Waterschap Noorderzijlvest heeft als doel om in ieder geval voor 2027 een moeraszone van 25 hectare in het meer aan te leggen, zo’n 10 procent van de totale wateroppervlakte. Het waterschap wil op deze manier de waterkwaliteit op het peil van de Europese richtlijnen te brengen.

De bezorgdheid is ontstaan tijdens een informatieavond op 3 februari. Er is toen gebleken dat het er nog geen streep is gezet door de plannen die tien jaar geleden zijn gemaakt om de 25 hectare aan moerasgebied te plaatsen door Noorderzijlvest. Er werd bekend gemaakt dat er aankomend- en volgend jaar alvast wordt gestart met de realisatie van drie hectare moeras.

Daarom heeft Beweging Recreatie Paterswoldsemeer afgelopen dinsdag een petitie georganiseerd en online gezet. Deze werd ’s avonds al door meer dan 700 mensen ondertekend. De initiatiefnemers roepen het waterschap op om rekening te houden met het meer als recreatieplas voor Groningen en Drenthe. ‘Wij maken ons grote zorgen over de plannen die het Waterschap in voorbereiding heeft en die schadelijk kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van het Paterswoldsemeer als de recreatieplas van Groningen en Drenthe’.