Wonen
Appingedam - kleine stad met grote historie - neemt afscheid van burgemeester Rika Pot
Appingedam, de kleine fraaie stad ten noorden van Groningen, heeft afscheid genomen van haar laatste vrouwelijke burgemeester. Rika Pot was namelijk de allerlaatste burgemeester voor onbepaalde tijd van deze gemeente, die in 2019 gaat fuseren, waarna een einde komt aan een eeuwenlang bestaan als zelfstandige gemeente. Onder leiding van Rika Pot is de binnenstad van Appingedam vernieuwd, maar met behoud van de historische kern en waarden. Mede daardoor is de stad nu toekomstbestending. Op de website Eemsdelta en hieronder op deze GIC een afscheidsinterview met de vertrokken burgemeester van deze stad, met haar beroemde overhangende keukens boven het Damsterdiep:
‘Appingedam is klaar voor de toekomst. Ik ben er trots op dat we er de afgelopen jaren in geslaagd zijn om in eendrachtige samenwerking onze stad nieuw elan te geven. Het is nu een prachtig stadje, met een historisch centrum dat volledig intact is gebleven, en tegelijk ook met nieuwe, moderne stadsuitbreiding. De balans tussen oud en nieuw is precies goed, en ik denk dat we dat hier met z’n allen echt goed gedaan hebben!’
Dat zegt Rika Pot, tot begin deze maand burgemeester van Appingedam, maar sinds 1 maart officieel ambteloos burger die van haar pensioen kan genieten. Dat betekent ook dat Appingedam het na bijna vierhonderd jaar moet stellen zonder een eigen burgemeester die voor onbepaalde tijd is benoemd. Want vanaf 1 april komt er een waarnemend burgemeester, die in functie blijft tot het moment dat Appingedam in het kader van de herindeling mogelijk opgaat in een nieuw te vormen gemeente, samen met Delfzijl en Loppersum. Vanaf dat moment is Appingedam geen zelfstandige gemeente meer.
Maar hoe die bestuurlijke organisatie straks ook precies zal zijn: als stad ten noorden van Groningen met nu zo’n 12.000 inwoners kan Appingedam de komende eeuwen ongetwijfeld vooruit. Het is een stad met een schitterend historisch centrum, waarvan vooral de hangende daken over het Damsterdiep beroemd zijn.
Rika Pot was ruim acht jaar burgemeester van Appingedam: ze begon in september 2008, nadat ze eerst burgemeester van Ten Boer was. Onder haar leiding is er de afgelopen jaren ook in economisch opzicht veel verbeterd. Dat was ook noodzakelijk, want de werkloosheid was en is relatief hoog, en ook dit gebied kampt met de gevolgen van de aardbevingen. En in economisch opzicht moet er nog steeds veel gebeuren, vindt de inmiddels oud-burgemeester.
Het economisch beleid van Appingedam is de afgelopen jaren vastgesteld in overleg met de andere drie Noord-Groningse gemeenten Delfzijl, Eemsmond en Loppersum, samen de zogenaamde DEAL- of Eemsdelta gemeenten. Rika Pot was lid van de Stuurgroep Economie, Arbeidsmarkt & Infrastructuur van deze samenwerking, waarin het economisch beleid van het Eemsdelta-gebied werd vormgegeven.
‘Het was heel nuttig om een gezamenlijke visie te ontwikkelen over zeer uiteenlopende onderwerpen: variërend van bedrijventerreinen, tot bereikbaarheid met de N33 of breedband en de arbeidsmarkt. Ik denk dat we zeker stappen hebben kunnen zetten om de economie in de Eemsdelta te versterken’, aldus Rika Pot. Overigens wil Appingedam, als Eemsdelta gemeente, ook graag samenwerken met de gemeente Groningen, op diverse onderwerpen.
‘Dankzij de samenwerking in de Eemsdelta tussen onze gemeenten zijn zaken nu beter op de rit. Er zijn écht stappen gezet, ook wat betreft energie en duurzaamheid. De Eemshaven heeft zich zeer sterk ontwikkeld, en er heeft zich een bedrijf als Google gevestigd. In Delfzijl is sprake van de vergroening van de chemie en is er een groot zonnepark gekomen’, aldus mevrouw Pot.
Maar zorgelijk is en blijft toch nog steeds de relatief hoge werkloosheid. ‘We hebben hier echt behoefte aan maakindustrie. Het zou heel mooi zijn wanneer we aan de maakindustrie in onze regio nieuwe impulsen zouden kunnen geven.’
Uiteindelijk overheerst toch een positief beeld voor de economie van de Eemsdelta, en zijn er vele kansen, aldus de oud-burgemeester. ‘In Appingedam is het Centrum voor Veilig Wonen ingericht, met bijna driehonderd arbeidsplaatsen. We moeten kijken hoe we ervoor zorgen dat herstel van bevingsschade nog meer banen op kan leveren. En een andere positieve ontwikkeling hier vind ik het plan om te komen tot een unieke, nieuwe onderwijscampus. Deze vergt een investering van vijftig miljoen euro. Daar worden het Eemsdeltacollege en het mbo Noorderpoort gevestigd. Wanneer we dat onderwijsconcept op de wensen van het bedrijfsleven in de sectoren bouw en zorg en de behoefte aan technisch geschoold personeel afstemmen, dan kan ook dat een belangrijke aanjager worden voor de Noord-Groningse economie’, aldus Rika Pot.
Zelf blijft ze (voorlopig) in Appingedam wonen. Ze vindt het een gemiste kans dat het niet gelukt is om bij de gemeentelijke herindeling te komen tot een samenwerking van zeven Noord-Groningse gemeenten: van de Marne en Eemsmond, tot en met Delfzijl, Appingedam en Loppersum als krachtige economische motor. De vier BMWE-gemeenten hebben besloten om gezamenlijk als één gemeente vanaf 2019 verder te gaan. ‘Het is jammer dat het niet gelukt is om een “G7” te vormen: ik ben nog steeds van mening dat een samenwerking van die zeven gemeenten geleid zou hebben tot een krachtiger organisatie en steviger positionering in de provincie. Maar samen met Delfzijl en Loppersum zal Appingedam het vast en zeker ook uitstekend gaan rooien!’, aldus Rika Pot.
==
Bron en meer informatie: www.eemsdelta.nl
Leestijd: < 1 minuut