Wonen

Harkstede wil karakter behouden, naast groeiende, grote broer Meerstad

Harkstede, landelijk gelegen en op een steenworp afstand van Meerstad, wil ervoor waken dat haar dorpse karakter, en historisch bebouwingslint, bewaard blijven. Dit streven is van belang voor het dorp omdat Meerstad groeit als kool, en dat zou grote gevolgen kunnen hebben heeft voor Harkstede. Maar de gemeente Midden-Groningen, waar Harkstede onder valt, wil ervoor waken dat Harkstede haar unieke karakter zal behouden.


Leestijd: 2 minuten

Dat staat in een Toekomstvisie Harkstede 20250 die het college van B en W van de gemeente Midden-Groningen heeft vastgesteld. In die visie staan de ambities voor het dorp tot 2050. Vanuit de kernkwaliteiten van het dorp, verschillende thema’s en ontwikkelingen is samen met bewoners, ondernemers en organisaties nagedacht over de toekomst van het dorp.


Waarom een toekomstvisie?
Met de plannen van Meerstad voor de uitbreiding van het Woldmeer en de daaraan gekoppelde woningbouw (ongeveer 1.500 tot 2.000 woningen) is het duidelijk dat er in de komende jaren veel gaat veranderen. Dat zal zijn impact hebben op het dorp.


Wethouder Erianne van der Burg: “Voor Harkstede is het belangrijk om tijdig op die veranderingen in te spelen. Door nu plannen te maken voor het Harkstede van 2050, ofwel ambities te stellen en een stip op de horizon te zetten voor Harkstede, kunnen we de impact van de veranderingen op een positieve manier inzetten. Zo blijft Harkstede ook voor de toekomst een prettig woon-, werk- en leefomgeving. “

Ambities toekomstvisie


In de toekomstvisie staan de volgende ambities voor de toekomst van Harkstede:
• Het behouden van het dorpse karakter van Harkstede en de herkenbaarheid van het historische bebouwingslint.
• Aansluiten op het omliggende landschap met een stevige groenstructuur, zones voor natuurontwikkeling en verbindingen met het Woldmeer, de Borgmeren en de natuurgebieden Rijpemaa en ‘t Roegwold.
• Het creëren van een levendig dorpshart met een volwaardig voorzieningenniveau en ruimte voor verschillende manieren van ontmoeten, voor zowel bewoners als bezoekers. Het dorpshart is een verblijfsplek en een knooppunt van wandel-, fiets- en vaarroutes.
• Via het dorpshart een sterke, ruimtelijke verbinding maken vanaf MFA De Borgstee tot aan het Woldmeer.
• Met een aantrekkelijke dorpshaven mogelijkheden bieden voor recreatie, voor zowel bewoners als bezoekers.
• Het stimuleren van verschillende manieren van ontmoeten, spelen, sporten en educatie. Gezondheid, bewegen en ontmoeten dragen immers bij aan sterke gemeenschap. Voetgangers- en fietsroutes krijgen de nadruk.

Vervolg
De toekomstvisie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van de gemeente Midden-Groningen zodat de raad een besluit kan nemen. Naar verwachting is dat in januari 2025. In de komende jaren werkt de gemeente Midden-Groningen de visie samen met gemeente Groningen/Meerstad verder uit tot concrete plannen. Hier wordt het dorp ook weer bij betrokken.

(Archieffoto: Harkstede aan het water / Meerstad)