economische groei, bevolkingsgroei, welvaartsgroei en een groeiende stad. Maar de groei – zoals we die nu kennen – heeft zijn grens bereikt. We moeten er een alternatief voor vinden: een nieuw soort groei, die krimp- en recessiebestendig is.
Rijksadviseur voor de Infrastructuur en architect Ton Venhoeven gaat in gesprek met presentator Marijke Roskam en haar tafelheer stadsbouwmeester Niek Verdonk over hoe we vanuit het heden vooruit kunnen kijken naar de toekomst van de stad. Kunstenaar en criticus Melle Smets en gebiedsintendant Hans Venhuizen geven aan wat er volgens hen moet veranderen aan het denken over de stad, geïllustreerd met projecten uit eigen praktijk. En beeldend kunstenaar Jan Rothuizen gaat de ervaringen die hij als buitenstaander had met Groningen uitgebreid optekenen.
Muziek wordt verzorgd door deejay Andy Knopfen en de animaties van Raspberry Animation maken alle inhoudelijke verhalen meteen veel duidelijker. U bent van harte welkom!
Datum: woensdag 1 december 2010
Tijd: 20:00 uur, zaal open om 19.30 uur
Locatie: CBK Groningen, Trompsingel 27, Groningen (in De Oosterpoort)
Toegang: gratis, vol is vol dus wees op tijd
Informatie: platformgras.nl & cbkgroningen.nl
Over de Boumalezing
Platform GRAS organiseert sinds 2001 jaarlijks de Boumalezing (vernoemd naar Siebe Jan Bouma, die aan het begin van de vorige eeuw stadsarchitect van Groningen was) om daarmee een nieuw seizoen te openen. Voor de lezing vraagt GRAS een grootheid op het gebied van stedenbouw, ruimtelijke ordening of architectuur om Groningers nieuwe perspectieven voor te schotelen. Sinds twee jaar is de vorm van de lezing iets vrijer en verwerd de Boumalezing tot een ‘Boumagesprek’. Zo kwam onder meer het College van Rijksadviseurs met vier man sterk naar Groningen, waar het team werd uitgehoord door Marcel Tankink.
Over het CBK & Platform GRAS
Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen en organiseert jaarlijks tal van projecten om de kennis van en het debat over de gebouwde omgeving en de stad Groningen te stimuleren. Het CBK is het Centrum voor Beeldende Kunst in Groningen en houdt zich in 2010 sterk bezig met stedelijke groei gezien door de ogen van kunstenaars.