Wonen

Architectuur uit de jaren vijftig en zestig in Groningen: ten onrechte verguisd?

Veel architectuur uit de jaren vijftig en zestig in Groningen wordt nogal eens als ‘kil en lelijk’ omschreven. Maar was deze "wederopbouwarchitectuur" wel zo slecht? Misschien kunnen we ook voor de huidige tijd lessen trekken uit die architectuur. Deze vragen komen aan de orde tijdens een lezing van de organisatie “Vrienden van de Stad Groningen” op woensdag 31 maart. De online lezing is voor alle in architectuur in Groningen geïnteresseerden gratis te volgen.


Leestijd: 1 minuut

Architectuur uit de jaren vijftig en zestig in Groningen: ten onrechte verguisd?
Architectuur uit de jaren vijftig en zestig in Groningen: ten onrechte verguisd?

Architectuur-en stedenbouwhistoricus Marieke van der Heide vertelt tijdens de lezing hoe we in Groningen omgaan met wat we nu waarderen als "wederopbouwarchitectuur".

In de lezing staat mevrouw Van der Heide stil bij de herwaardering van de meer gestandaardiseerde architectuur en stedenbouw uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

Hoe gaan we nu om met de ontwerpprincipes van de wederopbouwwijken in tijden van energietransitie en wijkvernieuwing? Ook komt de geschiedenis van de wederopbouw aan bod, maar de kern van de lezing gaat over hoe we vandaag de dag bij stedenbouwkundige ontwikkelingen met wederopbouwarchitectuur omgaan.

Extra aandacht is er voor de vroeg naoorlogse wijken en het Groningse systeem Rottinghuis dat deze wijken karakter gaf. Daarnaast focust Van der Heide op de Wijert, als een van de 30 voorbeeldwijken uit de wederopbouwperiode in Nederland.

Marieke van der Heide (1971) is architectuur-en stedenbouwhistoricus en opgeleid aan de RUG. Ze heeft haar eigen bureau en werkt daarnaast bij de gemeente Groningen als adviseur Cultuurhistorie, o.a. voor het Atelier Stadsbouwmeester.

De lezing is te volgen via een link op de website van de Groninger Archieven:

https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/177-groningen-en-de-wederopbouwarchitectuur

Deelname aan de digitale lezingen is gratis. U heeft alleen een computer, laptop of telefoon met een internetverbinding nodig. U hoeft zich niet aan te melden en u heeft ook geen speciaal account nodig: iedereen is van harte welkom, zo laat de organisatie weten.

Datum:            woensdag 31 maart 2021

Aanvang:        19.30 uur

www.vriendenstadgroningen.nl

Foto boven: Westerflat, Friesestraatweg Groningen, ca. 1954. Foto Gemeentepolitie, Groninger Archieven