Wonen

Architectuurprijs Groningen 2023 voor Superhub en Iederz

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in Het Groot Handelshuis aan de Grote Markt zijn vrijdagavond de winnaars bekend gemaakt van de architectuurprijzen van Groningen, 2023. De belangrijkste prijzen waren een prijs van het publiek dat online had kunnen stemmen, en een prijs van een vakjury.
 


Leestijd: 2 minuten

Foto | De Zwarte Hond
Foto | De Zwarte Hond

De vakjury gaf de Groninger Architectuurprijs aan het project SuperHub in Meerstad, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond.

Het publiek daarentegen koos voor de nieuwe vestiging van sociaal ontwikkelbedrijf iederz, ontworpen door De Unie Architecten (foto hieronder).

De gemeente Groningen viel als opdrachtgever dit jaar veelvuldig in de prijzen.

Een en ander meldt vrijdagavond het Platform Gras.

PRIJSWINNAARS VAKJURY

De vakjury, die elk jaar uit een andere stad komt, kwam dit jaar uit Tilburg en bestond uit architect Suzy Chong (BURO013), landschapsarchitect Nout Sterk (Studio REDD), gebiedsontwikkelaar Jasper van der Wal (woningcorporatie TBV Wonen), stedenbouwkundige Marc Olthuis (Gemeente Tilburg), projectontwikkelaar Rob Keijzer (Honk), ontwerper en onderzoeker Ton van der Hagen (Archistad) en architect Dagmar Ebbeling (Stek architecten).

1ste prijs: SuperHub

Samen wezen de juryleden uit de vijftien eerder genomineerde projecten SuperHub als winnaar aan. De Zwarte Hond maakte het ontwerp in opdracht van MWPO, met Brands Bouw en Heko Spanten BV als bouwers.

2de prijs: De Kunstwerf

De tweede prijs ging naar de Kunstwerf, uitgevoerd door Studio Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries Architecten, in opdracht van de gemeente Groningen. Geveke Bouw & Ontwikkeling tekende voor de bouw.

3de prijs: Regulateur

De derde prijs was voor woongebouw Regulateur, ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van Nijestee en uitgevoerd door Trebbe Bouw.

WINNAARS PUBLIEKSPRIJS

Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Samen met het oordeel van de uit zes Groningers bestaande publieksjury bepaalden deze stemmen de winnaars van de publieksprijs.

1ste prijs: Nieuwbouw iederz

De eerste plek ging naar de herhuisvesting van sociaal ontwikkelbedrijf iederz. De Unie Architecten ontwierp het, in opdracht van de gemeente Groningen. Het werd gebouwd door BAM en Noorman Bouw- en milieuadvies.

2de prijs: OBS De Driebond

De tweede prijs gaf het publiek aan basisschool De Driebond in Engelbert, ontworpen door vector-i in opdracht van de gemeente Groningen en Openbaar Onderwijs Groningen, en gebouwd door BCN Groep B.V., Ingenieursbureau Dijkhuis, Bureau 1232 en Vriesbouw.

3de prijs: SuperHub

De derde plaats gaf de publieksjury aan de winnaar van de juryprijs: SuperHub.

(Bron en meer informatie: Platform Gras).