Wonen

Babbelbankje geopend in Beijum

In Beijum is het eerste babbelbankje in de wijk onthuld. Hierop is door wijkdichter Willy Koolstra een gedicht van haar hand aangebracht. Het bankje is bedoeld als plek om te ontmoeten, en nodigt voorbijgangers uit tot samenkomen en een goed gesprek.


Leestijd: 1 minuut

Babbelbankje geopend in Beijum
Babbelbankje geopend in Beijum

Het babbelbankje is het eerste van een serie babbelbanken in Beijum. Uit onderzoeken in de wijk blijkt dat bewoners graag meer plekken willen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Om aan deze wens tegemoet te komen, kunnen bewoners een babbelbank adopteren. Dit zijn bankjes waar bewoners kunnen rusten, ruimte is voor (toevallige) ontmoetingen, bewoners met elkaar kunnen praten en waar een mogelijkheid is om ideeën en initiatieven te delen.

Het babbelbankje staat bij het grasveld voor Bij Bosshardt, een huiskamer voor en door de buurt, georganiseerd vanuit het Leger des Heils. Op het bankje staat het gedicht ‘Thuiskomen bij elkaar’, dat Koolstra vorig jaar schreef in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Op een tweede bankje, dat ook op het veld staat, is door Koolstra in allerlei talen het woord ‘welkom’ gezet.

Het initiatief van de babbelbankjes komt voort uit een motie van de ChristenUnie in de Gemeenteraad, in de strijd tegen eenzaamheid. In samenwerking met de gebiedsteams, WIJ Groningen en Stadsbeheer is vervolgens in Beijum, Ten Boer en De Wijert een pilot gestart, om samen met bewoners plekken te zoeken in de wijk waar de babbelbanken kunnen staan.