Wonen

Groningen: nieuwe wijk met honderden woningen bij Oostersluis

Nu nog zitten er bedrijven en een tankstation, maar in het gebied tussen de Pop Dijkemaweg, de Rijksweg en de Oostersluis, verrijst binnen een aantal jaar een nieuwe buurt: Buurtschap Hooge Hunze. De plannen zijn al in een vergevorderd stadium: nog dit jaar moet er een stedenbouwkundig plan liggen. Naast 200 woningen moet er veel groen komen, en veel ruimte voor ontmoeting. Ook de oude rivier de Hunze wordt teruggebracht in het gebied.


Leestijd: 2 minuten

Impressie | BURA
Impressie | BURA

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. De grond in het gebied, dat nu dus nog bedrijfsterrein is, is eigendom van drie partijen: de gemeente Groningen, Rottinghuis’ aannemingsbedrijf en woningstichting Wierden en Borgen. Met elkaar én met een klankbordgroep uit de omliggende buurt werken de partijen aan een plan om het gebied tot een fijne woon- en verblijfsplek te maken. “Het moet een aantrekkelijk en open gebied worden”, zegt Gert Zwartscholten, projectontwikkelaar bij Rottinghuis. “Niet alleen de buurt zelf, ook de omgeving moet er wat aan hebben.”

Volgens de huidige plannen komen er aan de kant van de Pop Dijkemaweg een aantal lagere gebouwen, van drie of vier woonlagen. Aan de kant van de Oostersluis komen hogere gebouwen, variërend van vijf tot negen woonlagen. In
totaal moeten er zo’n 120 sociale huurwoningen en 80 woningen voor de commerciële markt komen. Daarbij is rekening gehouden met de wens vanuit de wijk om doorstroom te creëren. Zwartscholten: “Vooral bij ouderen in de wijk leeft de behoefte om woningen te creëren die geschikt zijn voor senioren, zodat ze ook in de toekomst in deze wijk kunnen blijven wonen.”

Tussen de gebouwen komt een openbaar en groen verblijfsgebied. Auto’s zijn er niet welkom. “Er komt een ondergrondse parkeergarage met de ingang aan de zijkant van het gebied”, legt Jan ten Hoor uit, projectmanager Stadsontwikkeling bij de gemeente Groningen. “Zo blijft er tussen de gebouwen ruimte voor fietsers en wandelaars.”

Kansen voor commerciële functies

Opvallend in het plan; de oude rivier de Hunze gaat door de buurt stromen. Dat past in de Hunze-visie van de gemeente, waarmee ze de oorspronkelijke loop van de rivier weer willen terugbrengen in het Groninger landschap. Ten Hoor: “Naast een ultieme plek om te wandelen, recreëren en verblijven, kan de loop van de Hunze in de toekomst ook kansen bieden voor kleinschalige commerciële functies.”

Ook op de begane grond van de woongebouwen komt ruimte voor wat kleinschalige commerciële partijen. “Er staat nog niks vast, maar we willen er functies toevoegen om de kans op ontmoetingen te stimuleren”, legt Zwartscholten uit. “Denk aan een wasserette of een klein winkeltje. Dat bevordert de sociale cohesie en de veiligheid in het gebied.” Aan de kant van de Rijksweg zal op den duur worden gekeken naar een toepassing voor een wat grotere commerciële functie, zoals horeca.

De plannen zijn nog in ontwikkeling, benadrukken de heren. Het plan dat er nu ligt is begin juni aan de buurt gepresenteerd. Op basis van de reacties zal er in de tweede helft van dit jaar een stedenbouwkundig plan worden uitgewerkt. Als alles procedureel en vergunningtechnisch meezit, zullen de bouwwerkzaamheden in 2025 kunnen starten en staat de wijk er zo’n twee jaar later.