Wonen

Beeld ‘De Haan’ heeft nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel

Het kunstwerk dat in de volksmond ook wel De Haan wordt genoemd, van Klaas van Dijk, heeft een nieuw plekje. Het beeld prijkt nu aan de Ubbo Emmiussingel tussen het Groninger Museum en de Minervaflat.


Leestijd: 1 minuut

Beeld ‘De Haan’ heeft nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
Beeld ‘De Haan’ heeft nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel

De Haan stond eerder aan de Praediniussingel maar moest na vandalisme worden gerestaureerd. Kunstpunt Groningen en Stadsbeheer – de beheerders van kunst in de openbare ruimte in Groningen – schakelden hiervoor kunstenaar Hugo Hol is.  In overleg met de erven van Klaas van Dijk en buurtbewoners werd voor de nieuwe locatie gekozen.

Door vandalisme geplaagd

Oorspronkelijk stond de Haan in Paddepoel. In 1979 werd het werk aangeboden aan de gemeente Groningen voor buurtcentrum de Trefkoel. Nadat het in 1980 zwaar beschadigde, werd het beeld weggehaald. Zeven jaar later kreeg de Haan een nieuwe plek aan de Praediniussingel, waar het meer dan eens het mikpunt werd van vandalisme.

In 2019 werd de laatste restauratie voltooid door kunstenaar en koperspecialist Hugo Hol. Kunstpunt en Stadsbeheer zochten naar een nieuwe plek voor de Haan. Bewoners van de singels, Leo Veenhof en Atze van Wieren, stelden voor het beeld bi de Minervaflat te plaatsen.