Wonen

Boekhandel Riemer wint Gianni Versace-etalagewedstrijd

Boekhandel Riemer heeft de mooiste Gianni Versace-etalage van de binnenstad. Meer dan 200 ondernemers deden mee aan de wedstrijd, die was georganiseerd door de Groningen City Club (GCC) maar de etalage van de boekhandel aan de Nieuwe Ebbingestraat was volgens de jury de allermooiste. “Sophisticated, chique en in de kleuren van expositie: wit, geel en zwart,”, omschreef juryvoorzitter en directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm.


Leestijd: 2 minuten

Boekhandel Riemer wint Gianni Versace-etalagewedstrijd
Boekhandel Riemer wint Gianni Versace-etalagewedstrijd

De etalagewedstrijd vond plaats in het kader van de Gianni Versace-weken, vanwege de expositie rondom de ontwerper in het Groninger Museum. De jury, bestaande uit Andreas Blühm (Groninger Museum), Mirjam Wijnja (Wethouder gemeente Groningen), Fred de Bruin (bestuur GCC) en Grace Meijer (Commissievoorzitter GCC) bezochten eerder deze week al acht genomineerden. Daaruit werd uiteindelijk boekhandel unaniem Riemer als winnaar gekozen.

En zo werden de medewerkers van de winkel woensdagmiddag verrast door de juryleden en vertegenwoordigers van de GCC. Voorzitter Blühm noemde het verrassend dat er uitgerekend een boekenzaak, en niet een kledingwinkel, er met de eerste prijs vandoor ging. “We kennen Gianni Versace natuurlijk vooral als ontwerper van kleding. Daarom is het extra bijzonder en knap dat er alleen met boeken toch een overtuigende Versace-etalage is gecreëerd.”

Het creatieve brein achter de winnende etalage is Riemer-medewerkster Barbara Prins, die er bewust voor koos de expositiekleuren wit, geel en zwart terug te laten komen in de etalage. Ze verzamelde boeken met een witte of gele kaft, gebruikte drinkbekers in die kleuren én dook nog een kringloopwinkel in om daar een oud maar dik sprookjesboek op de kop te tikken. Uren was ze vervolgens bezig er het Gianni Versace-logo uit te snijden.

Zelf is ze overigens nog niet naar de expositie geweest, en dat geldt ook voor Jan Riemer, en zijn zoons Harmen en Gert Jan met wie hij de zaal runt. Daar komt ongetwijfeld snel verandering in: als winnaar van de wedstrijd krijgen ze een speciaal Gianni Versace-Vip arrangement ter waarde van 600 euro. “We zijn hier groot kunst- en cultuurliefhebbers, dus we zijn hier heel blij mee”, reageerde Jan Riemer.

Wat betreft wethouder en jurylid Mirjam Wijnja mogen er vaker wedstrijden als deze georganiseerd worden. “Het is prachtig om te zien hoe cultureel Groningen en ondernemers op deze manier verbonden worden. Niet alleen de etalagewedstrijd maar ook de Gianni Versace Weken zorgen voor een levendigheid die typerend is voor Groningen. De hele stad ademt Versace, dat is toch fantastisch?”

Riemer mag dan wel unaniem als winnaar verkozen zijn, volgens de jury zijn er ook nog een aantal eervolle vermeldingen: Laif & Nuver in de Rode Weeshuisstraat en MS Mode in winkelcentrum Paddepoel. “Door de creativiteit waarop deze ondernemers het thema Gianni Versace hebben door vertaald naar de etalage, verdienen zij een eervolle vermelding”, stelt Fred de Bruin van de GCC.

Fotografie: Stella Dekker