Wonen

Bomen Stadshavens krijgen tijdelijk onderkomen in bomenhotel

Ruim veertig bomen langs het Damsterdiep worden de komende tijd voorbereid op een verhuizing naar het bomenhotel. De bomen moeten tijdelijk wijken voor de bouw van de nieuwe wijk Stadshavens. Uiteindelijk zullen de bouwen in de toekomstige wijk weer een plekje krijgen.


Leestijd: 1 minuut

Bomen Stadshavens krijgen tijdelijk onderkomen in bomenhotel
Bomen Stadshavens krijgen tijdelijk onderkomen in bomenhotel

Over ongeveer twee jaar vindt de definitieve verhuizing naar het bomenhotel plaats, maar omdat er sprake is van een groot aantal grote bomen, voornamelijk Lindes uit 1991, zijn de voorbereidingen nu van belang. “Het gebeurt niet vaak dat op deze schaal zulke grote bomen gaan verhuizen. Dat vraagt een jarenlange zorgvuldige voorbereiding,” zegt wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja.

Momenteel wordt gezocht naar een geschikte locatie voor het bomenhotel. Na het verblijf in het hotel krijgen de bomen weer een vaste plek in Stadshavens. “Stadshavens wordt een echte stadswijk met veel groen,” zegt de wethouder. “Goed dat deze bomen weer terugkomen in het gebied.”

Vooruitlopend op de definitieve plannen worden de bomen voorbereid op een verhuizing over zo’n twee jaar. Nadat alle bomen onderzocht zijn, wordt van iedere boom de wortelkluit rond gegraven. De wortels van de boom worden hiermee bewust beschadigd. Op deze manier maakt de boom nieuwe wortels aan. Door de wortelkluit te bemesten zal de boom een mooie compacte kluit maken. Hierdoor kan de boom over enkele jaren goed verplant worden en daarna een gezonde start maken op een nieuwe locatie. De nieuwe wortels helpen de boom met het opnemen van water en voedingsstoffen.

Foto: Henk Tammens