Wonen

Bordspel over Groningen: GRUNN, pioniers in de provincie

Na een feestelijk voorproefje op dinsdag 1 november is het bordspel GRUNN nu in heel Groningen verkrijgbaar. ‘Gamefluencers’ Inge en Janine (@pion_iers op instagram) ontvingen in Museum aan de A het eerste exemplaar van het spel ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ uit handen van initiatiefnemer Heidi Renkema.


Leestijd: 1 minuut

Bordspel over Groningen: GRUNN, pioniers in de provincie
Bordspel over Groningen: GRUNN, pioniers in de provincie

Het splinternieuwe spel gaat over de vroege bewoners van de provincie Groningen en hun relatie met het landschap. Het spel is ontwikkeld door een samenwerking van 31 musea in de provincie. ‘GRUNN, pioniers in de provincie’ is voor € 30,- te koop bij deze musea en voor € 35,- bij verschillende spellen- en boekwinkels.

Basisspel

Aan de hand van tegels bouw je je eigen provincie. Je ontgint verschillende landschapssoorten, zoals veen en kwelders. Je werpt wierden op, bouwt kerken en boerderijen, maakt polders en legt waterwegen en dorpen aan. De speler die de meeste punten verzamelt, wint. Het is ook mogelijk om scenariokaarten in te zetten om het spel te veranderen. Die kaarten zitten niet allemaal standaard in het spel, maar kunnen gratis worden verzameld bij de 31 musea in de provincie. Elk museum heeft een eigen scenariokaart die te maken heeft met dat museum. Om alle uitbreidingsscenario’s compleet te krijgen, moet je dus de hele provincie bezoeken.

GRUNN is een origineel educatief instrument om de kennis over geschiedenis en landschap van Groningen te vergroten. Het spel is een idee van Heidi Renkema, het spelontwerp is van Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen, en de vormgeving is van Emma Wilson. Dit project maakt deel uit van Toukomst, een programma van Nationaal Programma Groningen. Er is ook een Engelse speluitleg.